Za mjesec dana poznat izvođač retencije

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Iako je gradonačelnik Boris Miletić na jednoj od sjednica Gradskog vijeća u prvoj polovici ove godine izrazio nadu da će Hrvatske vode započeti izgradnju retencije u velikom kružnom toku na ulazu u grad prije početka jeseni i kišne sezone, potrebnu da bi se riješio problem plavljenja i samog rotora i velikog dijela Industrijske zone (Bauhaus, Aruba i trezor Zagrebačke banke, te Lidl), to se nije dogodilo. Štoviše, ni nakon turističke sezone radovi još uvijek nisu započeli, iz jednostavnog razloga što Hrvatske vode još uvijek nisu okončale postupak odabira izvođača radova.

Retencija vrijedna do 30 milijuna kuna

Prema posljednjim informacijama iz Hrvatskih voda, koje nam prenose iz Odsjeka za informiranje Grada Pule, odabir izvođača može se očekivati u narednih mjesec dana. Potom slijedi žalbeni postupak i potpisivanje ugovora te uvođenje izvođača u posao. Dakle, sve zajedno moglo bi trajati do konca godine.

- Za izgradnju retencijskog sustava kružnog toka u Šijani, koja je već trebala započeti od strane Hrvatskih voda, provedena je javna nabava izvođenja radova na odvodnji te je u tijeku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa nakon čega će se, za očekivati je u narednih mjesec dana, pristupiti odabiru izvođača radova, a potom i samim radovima. Procijenjena vrijednost investicije je do 30 milijuna kuna, poručili su na naš upit iz Grada Pule.

Iako je Grad sve učinio u svom djelokrugu da bi se projekt izgradnje sustava odvodnje u rotoru što prije realizirao, te je tako dogovorio suradnju s Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama, za sada je malo koristi od toga. Hrvatske ceste, kao investitor rekonstrukcije državne ceste D-66 Šijana - Stancija Peličeti prihvatili su projekt rješavanja odvodnje uređenjem sustava retencija uz samu državnu cestu. Hrvatske vode, pak, preuzele su obvezu financiranja pripadajućeg dijela sustava odvodnje voda, a nakon izgradnje aktivnosti usmjeriti prema samom estetskom oblikovanju prostora, tvrde iz Grada Pule.

- Za rješavanje problema plavljenja na Šijanskom slivu prioritetna je kvalitetna i učinkovita realizacija sustava retencija koja će značajno umanjiti efekte plavljenja ovog dijela grada pri ekstremnim oborinama. Nakon toga, sve će se aktivnosti usmjeriti prema samom estetskom oblikovanju prostora, poručili su već u nekoliko navrata iz gradske uprave, koja nam je prije dva mjeseca otkrila da će se estetsko uređenje kružnog toka na ulazu u grad, što smo najavili još početkom godine, urediti prema djelomučnom rješenju poznatog dizajnera Deana Skire koji je realizirao i "Svjetleće divove".

Skirino rješenje uređenja rotora

- Nakon uspješno realizirane svjetlosne instalacije "Svjetlećih divova", koji postaju prepoznatljiva noćna vizura Pule, Dean Skira predstavio je Gradu idejno rješenje estetskog uređenja kružnog toka u Šijani u kojemu su sadržani zanimljivi svjetlosni i funkcionalni elementi koji bi se zasigurno mogli uklopiti u navedeni prostor, ali zahtijevaju značajna financijska sredstva. U ovom je trenutku prioritet izgradnja učinkovitog sustava odvodnje, a Skirino idejno rješenje uzet će se u obzir prilikom promišljanja budućeg izgleda kružnog toka u Šijani, poručili su nam ljetos iz gradske uprave. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter