Za Matulovic Dropulic 71.856 kn dividende

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vecinu prošlogodišnje dobiti od 72,2 milijuna kuna Institut IGH ce zadržati, no Glavna skupština dionicara donijela je odluku o izdvajanju sredstava kojima ce se nagraditi menadžment poduzeca, ali i radnici. U zadržanoj dobiti ostat ce 66,36 milijuna kuna.

Donesena je i odluka da se isplati dividenda od 50 kuna po dionici umanjena za pripadajuci iznos posebnog poreza, objavljeno je na Zagrebackoj burzi. Svi dionicari IGH-a na dividendu za prošlu godinu platit ce cetiri posto kriznog poreza. Predsjednik Nadzornog odbora IGH-a Petar ?ukan, koji je s 2.716 dionica jedan od dva pojedinacna dionicara medu prvih deset vlasnika udjela Instituta, na ime dividende utržit ce 130.368 kuna nakon oporezivanja kriznim porezom. Da tog posebnog poreza nema, ?ukanu bi bila isplacena dividenda od 135.800 kuna.

Medu dionicarima IGH-a je i Marina Matulovic Dropulic, ministrica zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva. Sa svojih 1.497 dionica ulazi medu 10 najvecih dionicara poduzeca, no one ce joj donijeti 71.856 kuna, nepune tri tisuce kuna manje no što bi dividenda iznosila da nema kriznog poreza od cetiri posto.

Splicanin Ivan Lejo, odnosno njegova tvrtka Akcionar, najveci je pojedinacni dionicar IGH-a s 20.086 dionica. Trenutno one vrijede nepunih 77,5 milijuna kuna. Prošlogodišnja dividenda, pak, bez kriznog poreza premašuje milijun kuna. No, kriza ju je stanjila pa ce Akcionar na dividendi zaraditi nešto više od 964 tisuce kuna. Iako se proteklih godina u više navrata pokušavalo saznati koliko dionica IGH-a posjeduje njen prvi covjek Jure Radic, to je ostalo nepoznanica, a on ce primiti i posebnu nagradu.

Za posebne nagrade menadžmentu Instituta iz prošlogodišnje dobiti izdvojeno je 5,9 milijuna kuna. Jednak iznos namijenjen je i za posebne nagrade radnicima koji ce se rasporediti "sukladno s ocjenom njihovog doprinosa i ugovorima o radu". Posebne nagrade isplatit ce se dodjelom vlastitih dionica cija ce se vrijednost utvrditi prema njihovoj prosjecnoj tržišnoj vrijednosti na dan održavanja skupštine. Prema podacima burze, prosjecna cijena IGH-ove dionice u ponedjeljak je iznosila 3.858,33 kune.


Podijeli: Facebook Twiter