Za mandat u Županijskoj skupštini - 405 kandidata

U Županijsku skupštinu ući će tek svaki deseti kandidat; koji, o tome će odlučivati birači (J. PREKALJ)
U Županijsku skupštinu ući će tek svaki deseti kandidat; koji, o tome će odlučivati birači (J. PREKALJ)

Stranke u Istri nemaju praksu primamiti birače nekim poznatim imenima iz javnog i društvenog života pa tako i na ove izbore za Županijsku skupštinu izlaze ili dugogodišnji politički akteri ili pak potpuni anonimci, o kojima šira javnost vrlo malo zna.

Od filipinske grupe odnosno "filipinaca" koji su se svojevremeno okupili oko Damira Kajina, a koji sada predvodi listu okupljenu oko SDP-a, ostao je jedino Branko Ružić, koji je ujedno i kandidat za načelnika grupe birača u Općini Pićan. Tom nekadašnjem IDS-ovcu i bivšem saborskom zastupniku sada je pripalo visoko peto mjesto na SDP-ovoj listi, a od bivših IDS-ovaca možemo primijetiti i Borisa Štifanića koji je zauzeo 17. mjesto.

Od poznatijih imena, na drugom mjestu SDP-ove liste primjećujemo bivšeg pulskog pročelnika za financije i sadašnjeg predsjednika Uprave Hrvatske lutrije Danijela Ferića, a etablirana SDP-ovka iz Umaga i saborska zastupnica Tanja Vrbat zauzela je treće mjesto. Tu je na četvrtom mjestu saborski zastupnik i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, koji je svojevremeno odbio preuzeti ministarsku funkciju nakon pobjede Kukuriku koalicije, ali zastupnički mandat u Saboru i sada potencijalni u Skupštini mu očito nije mrzak.

Šesti je na listi kandidat za načelnika HSLS-a u Kanfanaru Sandro Jurman iza kojeg dolazi bivša aktivistica i predsjednica udruge Homo te sadašnja predsjednica istarskog SDSS-a Mirjana Galo.

Predsjednik Talijanske unije i saborski zastupnik iz redova talijanske nacionalne manjine Furio Radin nalazi se na drugom mjestu, odmah iza Valtera Flega koji vodi listu IDS-HNS-Zeleni savez, a isto je mjesto Radin imao i na izborima 2009. godine.

Treća na listi je HNS-ovka Elvira Krizmanić Marjanović iz Pule, a iza nje dolazi bivši pulski gradonačelnik koji nije uspio odraditi cijeli mandat - Valter Drandić. On se svojevremeno povukao iz političkog života zbog zdravstvenih problema, ali sada kao visoko pozicioniran na listi najavljuje svoj povratak.

Skromno peto mjesto pripalo je šefu IDS-a Ivanu Jakovčiću koji je više puta rekao da napušta politiku, a nakon poraza na izborima za Europarlament čak je spominjao mogućnost da ode u Sabor. Na visokom osmom mjestu je šef Mladeži IDS-a Vili Rosanda, dok je Marin Grgeta, kojeg mnogi smatraju novom stranačkom uzdanicom, zauzeo tek 27. mjesto. Na IDS-ovoj listi se kao nezavisni kandidat na 25. mjestu našao i predsjednik Društva distrofičara Istre Davor Komar. 

Ladonjine snage predvodi dosadašnji vijećnik Ivo Uccio Miletić, a drugi na listi je njihov kandidat za župana Bruno Nefat dok se Ladonjin kandidat za pulskog gradonačelnika Mauricio Licul na županijskoj listi pojavljuje na 7. mjestu. Nekadašnji dugogodišnji ravnatelj pulske Opće bolnice Irenko Srdoč zauzeo je 8.poziciju, a na 14. mjestu nalazi se automobilistički as i porečki poduzetnik Daniel Šaškin.

Od poznatijih imena na Ladonjinoj listi je i pulski sociolog Željko Marković, glavni organizator Jazzbine, pozicioniran na 42. mjestu.

Osim što je kandidat za župana, Marino Roce vodi listu HDZ-HDS, na kojoj ne primjećujemo neka poznatija imena. Barem nama novinarima poznatiji su jedino tajnik pulske podružnice Ivica Butorac, koji je drugi na listi, dosadašnji vijećnik u Puli Janko Žužić zauzeo je 6. mjesto, a Zrinko Kajfeš, koji je na ovim izborima i kandidat stranke za pulskog gradonačelnika, nalazi se na 8. mjestu.

Nositeljica liste Hrvatskih laburista je aktualna saborska zastupnica i kandidatkinja za donačelnicu Labina Nansi Tireli, a drugo mjesto pripalo je Mariju Radešiću koji je svojevremeno bio član HSU-a, a potom i SU-a. (piše D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter