Za Luku Jovanovića dosad prikupljeno 80 tisuća kuna

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U sportskom klubu Spartana jučer je nastavljena humanitarna akcija prikupljanja sredstava za teško oboljelog Puljanina Luku Jovanovića, 14-godišnjeg učenika Osnovne škole Centar. U sklopu otvorenih dana ovog kluba mahom mlađi Puljani, a bilo ih je više od 50, okupljali su se od jutra pa sve do 15 sati i, uz stručno vodstvo trenera, sudjelovali u radionici turskog dizanja girje, ruskog utega koji se upotrebljava u treninzima kondicije i snage. Girja je, doznajemo u Spartani, vrlo popularna, koristi se ne samo u turskom dizanju, nego u "tisuću vježbi" kojima bi trebalo prionuti cijele godine a ne samo prije ljeta radi topljenja sala i celulita.

Cilj prikupiti sto tisuća kuna

Za demonstraciju boksa bio je zadužen boksački klub Arena iz Pule pod vodstvom trenera Morisa Tankovića. Tehniku hrvanja prikazao je Danijel Bošković, trener pulskog hrvačkog kluba Istarski borac. Polaznicima je predstavljena i capoeira, zanimljiva afro-brazilska umjetnička forma koja zahtijeva fizičku spremu, ali i eleganciju pokreta, budući da povezuje elemente borilačkih vještina, igre, glazbe i plesa. Nastala je u Brazilu, a razvili su je afrički robovi. S obzirom da je riječ o humanitarnoj akciji, posjetitelji su donirali novčane priloge koji će pomoću u liječenju mladog Puljanina kojemu je nedavno dijagnosticiran rak kostiju. Jučer se akciji u Barbarigi priključio i airsoft klub Delta, gdje su posjetitelji također donirali novac.

Akciju je prije mjesec dana pokrenuo boksački klub Arena, čiji je Luka član, a dosad je, prema riječima trenera Morisa Tankovića, prikupljeno 80 tisuća kuna. Cilj je prikupiti sto tisuća kuna, koliko bi stajala operacija u Grazu.

- Iako se ne zna točan iznos, spominje se da bi operacija u Grazu koštala oko sto tisuća kuna. No, toliko košta samo zahvat, bez dodatnih troškova koji će sigurno biti veliki. Luka prije operacije treba proći šest ciklusa kemoterapije, a sada je u drugom, objašnjava Tanković koji očekuje, kao i do sada, dobar odaziv Puljana.

Lukina majka Tamara Jovanović za naš je list izjavila da se Luka, iako je podvrgnut kemoterapiji, dobro drži, jak je i "čista pozitiva".

- Dirnuti smo i zahvalni na svemu od srca što su svi dragi ljudi stali uz nas, naši prijatelji, rodbina, naša Pula i ja znam da ćemo mi to pobijediti, zbog svih vas dragih ljudi, izjavila je.

Humanitarna aukcija u Klubu Uljanik

Humanitarnoj akciji, koja se nastavlja i idućih tjedana, odazvali su se brojni sportski klubovi, ugostiteljski objekti, ali i prijatelji te poznanici. Tako su protekle subote Studio Zaro i Teatar Naranča organizirali u ex Pionirskom domu humanitarno glazbeno-plesni koncert za Luku, a pomoć je istoga dana prikupljana na terenima Tivoli na Verudeli, u sklopu najvećeg malonogometnog turnira u Hrvatskoj.

Sutra će, pak, druga Birikina od 17.30 do 19.30 sati organizirati dječji program u sklopu akcije "Zajedno za Luku!". Posjetitelji će moći odabrati jedan od ponuđenih programa, bilo da je riječ o predstavi ili kreativnoj radionici. U bogatom programu ističu se pričaonica na talijanskom jeziku, radionica oslikavanja lica te, među ostalim, nastup mađioničara Stefana i Mateja Uke. U petak u 20 sati u klubu Uljanik bit će postavljena umjetnička izložba i humanitarna aukcija, nakon čega slijedi glazbeni program, a prikupljena sredstva usmjerit će se u Lukino liječenje. Ukupno je riječ o sedam manifestacija kojima će biti potpomognuto liječenje mladog Puljanina.

Moguće uplate i na žiro-račun

Luki Jovanoviću moguće je pomoći i uplatom sredstava na broj računa njegove majke: Tamara Jovanović, IBAN HR5823800063230007358. Za uplate iz inozemstva: Bic ili swift ISKBHR2X; Banka IKB UMAG d.d. E. Milosa 1 Umag, Tamara Jovanović, Pula, Riva 4. Dodatne informacije vezane uz akciju moguće je dobiti od pokretača Morisa Tankovića (098-959-1413), Sare Perić Tanković (095-901-0819) i Dražena (092-174-1152).

(Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter