Za lifting brijunskih hotela 300 milijuna eura

Za lifting brijunskih hotela 300 milijuna eura
Za lifting brijunskih hotela 300 milijuna eura

Međunarodni natječaj za izbor konzultanta koji će dovesti i odabrati koncesionara otoka Veliki Brijun zatvara se 5. kolovoza. Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ovim putem traži vrhunske stručnjake iz ove branše koji može dokazati da je sposoban pribaviti poželjnog investitora. Stoga uvjetima natječaja mogu udovoljiti samo najveće svjetske kompanije kao što su Ritz Carlton, Waldorf Astoria, Four Seasons, One and only, IMG.

Osim toga, odabrani konzultant mora prikazati koncept poželjnog korištenja otoka Veliki Brijun te razvoja i korištenja ostale infrastrukture, procjenu zaštite okoliša, procjenu uspješnosti ulaganja.

Kada govorimo o koncesijama za turističke sadržaje u Nacionalnom parku Brijuni na tom projektu rade Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Ministarstvo turizma, u suradnji s upravom Nacionalnog parka Brijuni. Planiran je veliki redizajn hotelske ponude, uređenje golf igrališta i drugih sportsko-rekreativnih sadržaja te uvođenje luksuznog wellnessa, sve s ciljem razvoja elitnog turizma.

Nakon izbora konzultanta, planira se izbor koncesionara - investitora i operatera do sredine 2014. godine. Zakon o zaštiti okoliša omogućava koncesiju maksimalno 55 godina, a duljina u konačnici ovisi o visini investicije, odnosno ponudi samog koncesionara i roku povrata. Vrijednost ciljane turističke investicije procijenjena je na oko 300 milijuna eura.

U resornom ministarstvu ističu da neće biti nove gradnje na mjestima gdje prije nisu postojali temelji, postojeći objekti mogu u tlocrtu rasti do 30 posto. Prostorni planovi dopuštaju rušenje objekata Jurina i Franina koji trenutno nisu u komercijalnoj upotrebi, a na njihovom mjestu moguća je gradnja ekskluzivnog golf&wellness hotela sa 110 soba.

Uz to, bivša brijunska policijska postaja na 3.000 četvornih metara i skladište na 4.000 četvornih metara također mogu postati smještajni kapaciteti. Otočić Vanga s Titovom vilom i dalje će služiti u rezidencijalne i protokolarne svrhe.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ističe da ovaj projekt mora biti sinergija ekologije i turizma. (C. B.GALIĆ; snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter