Za lidere ne žele homoseksualce i Srbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski gradani ne bi imali ništa protiv da na najvišim politickim dužnostima u zemlji budu žene, osobe s invaliditetom ili netko mladi od 30 godina. No, teže bi se pomirili s mogucnošcu da na takve pozicije zasjednu osoba druge vjere ili etnickog porijekla, a najteže da to bude homoseksualac ili osoba starija od 75 godina. Pokazao je to Eurobarometar, istraživanje europskog javnog mnijenja u 27 zemalja clanica i u zemljama kandidatkinjama.

Hrvatska je na vrhu ljestvice kad je rijec o prihvacanju mlade osobe na odgovornoj politickoj dužnosti: lider mladi od 30 godina najprihvatljiviji je Hrvatima, a slijede Rumunji, Poljaci i Danci. No, protiv mogucnosti da im politicki lider bude stariji od 75 godina izjasnilo se više od pola ispitanika u Hrvatskoj.

Petina gradana osjecala bi nelagodu da je na visokoj politickoj poziciji osoba koja pripada etnickoj manjini, dok je za 40 posto gradana to prihvatljivo. Osobe istospolne seksualne orijentacije prošle su takoder loše: cetvrtina hrvatskih gradana tvrdi da bi ih prihvatila kao politicke lidere, a 47 posto da ne bi. U EU-u su lezbijka ili gay na visokoj politickoj dužnosti najprihvatljiviji Švedanima, Dancima i Nizozemcima, a najmanje prihvatljivi Bugarima, Rumunjima i Turcima.

Vecina Hrvata je u istraživanju ustvrdila da medu njihovim prijateljima ili poznanicima ima ljudi drugacijih vjerskih uvjerenja i etnickog porijekla te osoba s invaliditetom. No, samo je svaki 11., odnosno devet posto, potvrdio da ima prijatelja homoseksualca, dok je u EU-u to puno cešce (38 posto). Prijatelje ili poznanike medu Romima ima svaki peti Hrvat.


Podijeli: Facebook Twiter