Za legaliziranje objekata u Istri trebat će godine

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Brojka od čak 773.198 zahtjeva za legalizaciju u Hrvatskoj zapanjila je ne samu stručnu javnost, nego i zadala glavobolje zaposlenim u nadležnim tijelima kroz čije bi ruke morale proći te silne hrpe papira. U nekim uredima kažu da će im za rješavanje svih zahtjeva, osim redovitog posla, trebati deset, pa i petnaest godina!

Bude li taj posao tekao puževim korakom, moglo bi se dogoditi da rješenja o legalizaciju, ali i obvezu plaćanja, preuzmu unuci za zahtjeve koje su predali djedovi!  

U Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Istarske županije, koji obuhvaća sve istarske općine, Buje i Buzet, od 10. kolovoza 2011. do 9. srpnja ove godine stigla su 18.684 zahtjeva.

Grad Pula zaprimio ih je 4.924, Vodnjan 3.575, Umag 3.090, Novigrad 1.065, a Pazin 1.065. To je ukupno 32.401 zahtjev, čemu treba pribrojiti još barem nekoliko tisuća koji su stigli u Rovinj, Labin i Poreč te one koji se još urudžbiraju.

- Čak je 60 posto zahtjeva koji su stigli u Županijski odjel za prostorno uređenje zaprimljeno u lipnju ove godine, dok se zahtjevi zaprimljeni posljednjih dana ili dostavljeni poštom još uvijek urudžbiraju pa konačan broj predmeta još nije poznat, kaže županijska pročelnica Grozdana Lovrečić.

Najviše zahtjeva, oko 60 posto, zaprimljeno je u Odsjeku za prostorno uređenje i gradnju u Puli, koji obuhvaća općine Barban, Fažana, Ližnjan, Marčana, Medulin i Savičenta. Pročelnica ni približno nije mogla reći koliko bi zaposlenih ustvari moglo riješiti te predmete u nekom razumnom roku, koji bi podrazumijevao da se zahtjev riješi za životnog vijeka podnositelja.

- U Županijskom odjelu za prostorno uređenje zaposleno je 39 službenika, među kojima sedam administrativnih tajnika. Tek nakon utvrđivanja konačnog broja zahtjeva za ozakonjenje nelegalno izgrađenih zgrada izradit će se analiza stanja i donijeti mjere radi osiguranja provedbe zakona, napominje Lovrečić.    

Istarski župan Valter Flego o ovoj će problematici sutra u Pazinu razgovarati s ministricom graditeljstva Ankom Mrak Taritaš.

- Nije samo stvar u županijskim tijelima koja donose rješenja, nego treba sagledati cijeli sustav i katastar koji je zakrčen, a koji nije u rukama ni gradova ni općina i više ne može hendlati sa zahtjevima. Sutra isto čeka gruntovnicu kada se budu trebali uknjižiti legalizirani objekti.

Ne želim kalkulirati hoće li nam za to trebati 12 ili 16 godina. Zato ću razgovarati s ministricom da se ne bi dogodilo da zbog zagušenosti institucija i investitori predugo čekaju realizaciju svojih projekata. Treba vidjeti što će ministrica ponuditi pa da mi izađemo s vlastitim prijedlozima.

Moj je prijedlog da određena sredstva koja namaknemo legalizacijom usmjerimo u zapošljavanje ljudi koji bi na tome radili. Puno je, naime, nepotpunih zahtjeva za čije će rješavanje trebati dosta vremena, rekao je Flego. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter