Za kvalitetniji rad sa ženama žrtvama nasilja

Predstavljanje novootvorenih prostora Sigurne kuće (N. LAZAREVIĆ)
Predstavljanje novootvorenih prostora Sigurne kuće (N. LAZAREVIĆ)

Sigurna kuća Istre danas je svečano otvorila prostor za rad savjetovališta koji se nalazi odmah do njena ureda u Koparskoj 58. Prostor je Sigurnoj kući na korištenje dao Grad Pula, a uređen je sredstvima donatora od kojih su mnogi željeli ostati anonimni.

Ovaj će prostor, kako je navela koordinatorica Sigurne kuće Jadranka Černjul, podići razinu kvalitete rada sa ženama - žrtvama obiteljskog nasilja.

Pomoć na broj 500-148

- Do sada su žene koje su dolazile s problemima morale dijeliti radni prostor zajedno s nama i to je ponekad bilo dosta teško, jer se nisu mogle opustiti te često bile prekidane dolascima i odlascima, telefonskim pozivima. Sada će se u ovom malenom, ali mirnom i ugodnom prostoru osjećati opuštenije i sigurnije, navela je Černjul i zahvalila se Gradu na senzibilitetu i pomoći.

Savjetodavni sastanci ovdje će se održavati po potrebi, odnosno po zakazanom terminu sa ženama žrtvama obiteljskog nasilja. Žene se za pomoć mogu javiti svakim radnim danom od 8 do 13, a ponedjeljkom i petkom od 8 do 14 i od 17 do 19 sati ili na broj telefona 052/500-148.

Djelatnice Sigurne kuće pružit će im psihološku i emocionalnu podršku, pravne informacije, podršku tijekom ostvarivanja prava i smještaj u jednoj od tri tajne sigurne kuće, a postoji i mogućnost takozvanog hitnog smještaja za žene koje se nalaze u kriznoj situaciji. Na ovaj je način samo lani smješteno šest žena i šestero djece, a od 2006. do travnja lani hitni smještaj koristilo je čak 47 osoba.

Dogradonačelnica Elena Puh Belci naglasila je da ovaj prostor nije poklonjen već zaslužen jer se radi o udruzi koja puno radi i pokriva one "rupe" gdje institucije često zastanu.

Novi oblici nasilja

Glasnogovornica Sigurne kuće Branka Žužić osvrnula se i na svježe podatke o nasilju navodeći da je protekla godina, što se tiče obiteljskog nasilja bila strašna te da nasilje i dalje eskalira.

- Samo je lani na području Hrvatske unutar obitelji ubijeno devet žena, a u Istri jedna i to najčešće od bračnog ili izvanbračnog partnera, navela je Žužić te upozorila na rast trenda ubojstava gdje su počinitelji sinovi ili unuci koji ubijaju majke odnosno bake. U ovoj su godini u Hrvatskoj već ubijene dvije žene. Osim ubojstava, u porastu su i tjelesne ozljede i teške tjelesne ozljede, ali i novi oblici nasilja - seksualno, psihološko i ekonomsko.

Sveukupno su od 2001. godine do sada na području Hrvatske unutar obitelji ubijene 221 žena ili u prosjeku 20 žena godišnje. U Istarskoj županiji se unutar obitelji ubije u prosjeku po jedna žena godišnje. Stoga su iz Sigurne kuće pozvali sve žene koje trpe obiteljsko nasilje da se jave za pomoć, ali i upozorili javnost da im je dužnost prijaviti svako obiteljsko nasilje. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter