Za Kuzminju kuhali maneštru na špakerima

Aktivnosti MKS-a bit će usmjerene na uređivanje Parka skulptura Dubrova (Arhiva/GI)
Aktivnosti MKS-a bit će usmjerene na uređivanje Parka skulptura Dubrova (Arhiva/GI)

Kaštelirci su dan svojih mjesnih zaštitnika, sv. Kuzme i Damjana, obilježili jučer svečanom misom i procesijom u prijepodnevnim satima. Pučka  veselica uslijedila je tijekom popodneva, kada se održao sedmi po redu Cooking show - natjecanje u kuhanju na starim špakerima na drva. Srećom, i vrijeme je bilo naklonjeno, pa se fešta mogla održati po predviđenom programu.

Prijavljenih sedam ekipa pored špakera našlo je sve potrebne namirnice, a kuhala se maneštra. Bilo je svega, ali bez graha. Ekipe su kuhale kreativne i nesvakidašnje kombinacije te tipične istarske guste juhe, jer su, osim zadanih, natjecatelji trebali dodati još i svoje tri namirnice. K tome, trebalo je umijesiti i lazanjice, što nije bio lak posao. Brojni su posjetitelji promatrali što se zbiva, a na kraju je komisija u sastavu Enio Jugovac, Peter Elis, Olja Munđar, Eva Meilinger i Branko Grbac ocijenila sva jela. Temeljem njihovog suda pobijedila je ekipa pjevačica vokalne skupine Nigrignanum Zajednice Talijana Labinci koja je osvojila pršut pršutarne Dujmović iz Kringe. Drugo mjesto osvojila je ekipa IDS-ovih općinskih vijećnika, a svakome su zasluženo pripali kolut sira i vino, dok je trećeplasirana bila ekipa Veselih Istrijana koji su nagrađeni paketom vina. Vino su dobili i svi ostali natjecatelji za utjehu.

Sve maneštre koje su kuhane na taj stari način, bez obzira koje su mjesto osvojile, brzo su nestale, jer su ponuđene svim posjetiteljima. Nije manjkalo ni sira, jer je ekipa vijećnika sa svojim sumještanima podijelila svoje nagrade. Za glazbenu kulisu bila je zadužena vokalna skupina Nigrignanum sa svojim raznolikim repertoarom, a nakon njih pozornicu je preuzela grupa Malvazija bend koja je zasvirala muziku za ples. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter