Za kupnju uljare San Lorenzo Olive 10,4 mil. kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupština Istarske županije bi u funkciji Skupštine AZRRI-ja (to je trgovacko društvo u stopostotnom vlasništvu Županije) trebala na iducoj sjednici, 26. ožujka, raspravljati o studiji gospodarske opravdanosti o osnivanju županijskog Podcentra za održivi razvoj maslinarstva kroz model preuzimanja trgovackog društva San Lorenzo Olive iz Vodnjana. Po studiji pulskog Eurokonzaltinga, u taj bi projekt u sljedecih deset godina trebalo uložiti cak 23,87 milijuna kuna (za obrtna sredstva 13,4 milijuna), od cega ove godine 11,65 milijuna.

Treba sada vidjeti hoce li tome županijski vijecnici dati zeleno svjetlo. Oni su u lipnju prošle godine dali suglasnost na pismo namjere o osnivanju županijskog podcentra za razvoj maslinarstva pa bi trebao uslijediti iduci korak - osigurati novac za preuzimanje ove vodnjanske uljare.

AZZRI se zadužuje šest milijuna kuna

Namjera je da se AZZRI dugorocno zaduži na gotovo šest milijuna kuna, i to tako što ce preuzeti vracanje dva kredita tvrtke San Lorenzo Olive, uz kamate od gotovo 800 tisuca kuna. Treba otplatiti oko 2,7 milijuna kuna kredita za opremu i postrojenje, uz kamatu od 4,25 posto (zadnja rata je krajem 2018.), dok je drugi kredit za izgradnju uljare, težak 2,9 milijuna kuna, uz kamatu od cetiri posto (otplata traje do rujna 2018.). Uz to, AZRRI ce dici novi kredit od 4,7 milijuna kuna ne bi li postao jedini vlasnik.

Ovlašteni sudski vještak je vrijednost društva procijenio na 10,4 milijuna kuna, što ukljucuje i zgradu s pogonom uljare. Kod utvrdivanja financijskih odnosa treba vidjeti i što ce biti s pola milijuna kuna kredita koji je županijski Fond za razvoj poljoprivrede dao tvrtki San Lorenzo Olive za obrtna sredstva.

U prve tri godine od preuzimanja iz županijskog proracuna ce za obrtna sredstva trebati još izdvojiti 625 tisuca kuna, od cega u ovoj godini 336 tisuca. I AZZRI namjerava dici kratkorocni kredit od 900 tisuca kuna za obrtna sredstva u 2012. Ipak, na kraju ove godine ocekuje se gubitak od 903 tisuce kuna, dok je za one iduce planirana dobit.

U planovima AZRRI-ja za ovu godinu, koji ce se takoder naci pred županijskim vijecnicima, piše da namjeravaju na 20-ak hektara posaditi prve nasade maslina. Plan je nastaviti s preradom maslina, s ciljem povecanja kolicina (kapacitet uljare je 3.500 kilograma maslina na sat, s mogucnošcu dodatnog povecanja), kao i s otkupom i prodajom maslinova ulja pod brendom San Gurmano (pod tim se nazivom ulje sada prodaje putem MIH-a). (S. BENIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter