Za kupnju elektromobila poticaji i do 70 tisuća kuna

Toyotin yaris u hibridnom izdanju mogao bi biti dostupan za svega 80 tisuća kuna (arhiva)
Toyotin yaris u hibridnom izdanju mogao bi biti dostupan za svega 80 tisuća kuna (arhiva)

Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavili su početak projekta poticanja nabave vozila sa smanjenom emisijom CO2, što znači da će i Hrvatska već tijekom travnja početi s praksom nagrađivanja ekološki osviještenih vozača.

Za projekt sufinanciranja osigurano je sedam milijuna kuna, od čega su tri milijuna namijenjena građanima, a preostalo pravnim osobama. Svaka fizička osoba može iskoristiti poticaj za kupovinu jednog vozila, a sufinancirati će iznosi, ovisno o tehnologiji koju vozila koriste, od 30.000 do 70.000 kuna po vozilu.

Također, sufinancirat će se kupnja novih vozila kategorije N1, motornih vozila za prijevoz tereta najviše dopuštene mase 3.500 kg.

Objavljene su i specifične kategorije pa se tako za kupovinu elektromobila, odnosno vozila s isključivo električnim motorom, osigurava čak 70 tisuća kuna, za hibride s "plug in" regenerativnim sustavom 50 tisuća, dok će se hibridna vozila u kombinaciji s benzinskim ili dizelskim motorom ukupne emisije do 100 g CO2/km sufinancirati s 30 tisuća kuna.

Iako primamljivo zvuči golemi poticaj, negativna strana kupovine potpuno električnih automobila činjenica je da za njih u Hrvatskoj još nema dovoljno izgrađene adekvatne infrastrukture, prije svega stanica za punjenje.

S druge strane, Toyotin yaris dobro opremljen u hibridnom izdanju košta 110 tisuća kuna, što je dvadesetak tisuća skuplje od "obične" benzinske inačice. Njegova prednost je oko dvije litre benzina niža potrošnja na stotinu kilometara, no razlika u cijeni nije zanemariva ako se ne prelazi određeni broj kilometara godišnje. No, uskoro bi ovaj popularni hibrid B segmenta mogao biti dostupan za i više nego prihvatljivih 80 tisuća kuna. (K. TADIJIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter