Za kredit Slovenci se moraju testirati na HIV

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski mediji su objavili da su tamošnje banke uvele dodatne mjere testiranja potencijalnih dužnika. Naime, svatko tko zatraži hipotekarni stambeni kredit veći od 75.000 eura banka će kao osiguranje zatražiti test na virus HIV-a.

Ljubljanski list Dnevnik objavio je priču anonimnog mlađeg bračnog para koji je dobio kredit tek nakon što je po zahtjevu bankara i osiguravatelja napravio testiranje na HIV, mnoge druge specijalističke pretrage te detaljnog "unakrsnog" ispitivanja o zdravstvenom stanju i stilu života.

Iz Državnog povjerenstva za zaštitu privatnosti informacija vele da su i ranije primili slične prijave, ali da je u ovom slučaju riječ o načinu na koji se brane od potencijalnog rizika banke i osiguravajuće tvrtke u Sloveniji, ali i u drugim europskim državama.

Predstavnici jedne strane banke naveli su da je dobivanje takvih podataka o klijentima standard društva kod kojeg su reosigurali kredit.

Slovenskim medijima je najspornije što bi netko mogao doći u posjedu podataka osiguravajućih društava koji će, očito, ubuduće sadržavati dosje s mnoge osjetljivih podataka, pa i medicinske nalaze.

U Hrvatskoj još nije zabilježen slučaj da je neka banka od klijenta zatražila testiranje na virus HIV-a. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter