Za kraj godine suho i sunčano vrijeme

Za novogodišnje blagdane očekuje nas suho i sunčano vrijeme (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)
Za novogodišnje blagdane očekuje nas suho i sunčano vrijeme (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)

Dvadesetak dana od početka klimatološke zime i uz početak kalendarske zime moglo bi se reći da se vremenske prilike polako smiruju. Pred sam kraj godine vrijeme je u potpunosti u skladu s očekivanjima, ne pretjerano hladno, bez neugodne magle, suho i pretežito sunčano.

Za nama su obilne jesenske kiše, za nama je i prvo jače zimsko zahlađenje koje je s obilnim snijegom prekrilo gotovo čitav poluotok. Meteorološke prognoze pokazuju da nam do kraja godine ne prijete neke značajnije promjene što ujedno znači da kraj godine možemo očekivati uz prihvatljive vremenske prilike. U idućih se desetak dana ne očekuje neko jače zahlađenje pa tako ni nove snježne oborine.

Puhat će slab sjeverni vjetar, tijekom božićnih blagdana umjereno jugo, a pri samom kraju godine umjereni zapadn vjetar. Temperature zraka bit će u granicama ili čak nešto iznad očekivanja za ovo doba godine.

U prohladnim noćima temperature zraka će se samo u unutrašnjosti Istre spuštati nekoliko stupnjeva ispod ništice, dani će na čitavom poluotoku biti relativno ugodni uz temperature od deset do dvanaest stupnjeva iznad ništice.

Uz još jedno ili dva prolazna naoblačenja, očekuje nas još nekoliko lijepih sunčanih zimskih dana uz koje bi trebali ispratiti i posljednje dane ove godine.

Prvo takvo prolazno naoblačenje očekuje se već početkom vikenda, a drugo uoči i početkom božićnih blagdana. Tek će mjestimično biti slabe kiše uz pojačane južne vjetrove. Iza božićnih blagdana pa sve do kraja godine prevladavati će stabilne vremenske prilike, suho, dosta toplo i uz djelomično sunčano vrijeme. Sa sličnim bi vremenskim prilikama trebala započeti i naredna godina.

21. prosinca, u 12 sati i 11 minuta i službeno je započela ovogodišnja zima uz oblačno vrijeme. Prije nešto manje od godinu dana, prava je zima stigla tek u veljači. Kako nam u idućih dvadesetak dana ne prijeti ozbiljnije zahlađenje moguće je da se nešto slično ponovi i tijekom veljače naredne godine.

Na kraju svakako je potrebno spomenuti da je za nama jedna izuzetna godina koja je donijela mnogo meteoroloških zanimljivosti, nekoliko značajnih ekstrema, ali i nekoliko ozbiljnih upozorenja o kojima će i u idućim godinama biti potrebno voditi mnogo brige.

O nekim najznačajnijim meteorološkim pokazateljima godine koja je pri svom kraju biti će govora u nekom od slijedećih prikaza klime i vremenskih prilika u Istri. (Priredio meteorolog Mario Grabar)


Podijeli: Facebook Twiter