Za krađu 75 litara dizela, 75 dana rada za opće dobro

Iz spremnika autodizalice okrivljeni je istočio gorivo u vrijednosti 600 kuna
Iz spremnika autodizalice okrivljeni je istočio gorivo u vrijednosti 600 kuna

Puljanin A. S. (30), kojega je policija lani, u studenom, zatekla u krađi goriva iz dizalice u Mutilskoj ulici pravomoćno je osuđen na Općinskom sudu u Puli na deset mjeseci zatvora, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi tako da se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada. Računamo li da mjesec ima 30 dana, A. S. će uz radno vrijeme od osam sati dnevno, morati odraditi 75 dana.

Pripremivši četiri kanistra od po 25 litara, on je 3. studenog 2014. nasilno rukom otvorio rezervoar dizalice u vlasništvu M. V., uvukao u njega gumeno crijevo i u kanistre pretočio ukupno 75 litara dizela, ali su tada naišli policajci i uhitili ga.

Budući da je, da bi ukrao gorivo, provalio u rezervoar, kazneno djelo je okvalificirano kao teška krađa, iako je vlasniku nanesena šteta od 600 kuna. Na suđenju je A. S. priznao kazneno djelo, prihvatio kaznu koju je predložilo Državno odvjetništvo te pristao nadoknaditi štetu vlasniku dizalice, odnosno vrijednost ukradenog goriva.

Od olakotnih okolnosti sud je cijenio njegovu mlađu životnu dob, činjenicu da je otac maloljetnog djeteta te priznanje kaznenog djela i kajanje, dok mu je otegotnom cijenjena njegova ranija osuđivanost. U obrazloženju presude piše da je sud imao u vidu sve navedene okolnosti pri čemu navedena kazna zatvora, koja se zamjenjuje radom za opće dobro, treba biti takva da u buduće odvrati okrivljenika, ali i sve ostale, od činjenja takvih i sličnih kaznenih djela, da poštuje pravni sustav, te da utječe na svijest građana  o tome da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a da je kažnjavanje počinitelja pravedno. Taj retributivni element kazne nije isključivo nanošenje zla okrivljeniku zbog zla kojeg je on počinio, već predstavlja moralnu opomenu koja se očituje u razmjernosti kazne i težine kaznenog djela, obrazlaže se u presudi.

Oštećeni vlasnik  je tijekom suđenja tražio da mu A. S. nadoknadi 4.500 kuna na ime goriva i uništenog čepa, ali nije dostavio račun pa je sud obvezao A. S. da mu isplati samo 600 kuna za gorivo. Za ostatak novca vlasnik dizalice upućen je na pokretanje parnice. A. S. je dužan snositi troškove kaznenog postupka te troška paušala od 300 kuna. (M. Ko.)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter