Za kornatsku tragediju kriva NATO-ova bomba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije Frane Lucic izjavio je za vecerašnji Dnevnik HTV-a kako vjeruje da je za stradanje vatrogasaca kriva NATO-va bomba odbacena 1999. nakon napada na Srbiju, a ne eruptivni požar ili curenje goriva iz helikoptera.

Lucic smatra da ozljede vatrogasaca mogu biti jedino od bombe.

"Vjerujem da je rijec o bombi CBU-87. Na fotografijama stradalih se vidi da su sve ozljede identicne. Na jednom mjestu duboke, a okolo ništa. Kod svakog je tako", rekao je Lucic. Kazao je da se same eksplozije ne sjeca.

Teoriju o odbacenim eksplozivnim punjenima na Kornatima prvi je iznio umirovljeni casnik HV-a Nediljko Pušic nakon višemjesecnog istraživanja tragedije.

Frane Lucic je u veljaci ove godine posjetio predsjednika Ivu Josipovica i predao mu fotografije i druge materijale od umirovljenog casnika Pušica za koje je Josipovic rekao da je "rijec o materijalu koji je otprije poznat, te da ce ga proslijediti državnom odvjetništvu".

Jedini vatrogasac koji je preživio kornatsku tragediju 30. kolovoza 2007. tada je izjavio kako po njegovom mišljenju za smrt 12 njegovih kolega nije kriv eruptivni požar, što je službeni zakljucak strucne skupine nakon osmomjesecnog vještacenja.

No, u javnosti se spominju još dva moguca uzroka kornatske tragedije. Prvi je da je nesrecu izazvalo naglo curenje goriva iz helikoptera po vatrogascima, a drugi da je nesrecu izazvala eksplozija ostataka NATO-bombe. Po toj teoriji NATO-vi zrakoplovi su na Veliki Kornat nakon napada na Srbiju odbacili jednu ili više neiskorištenih bombi s kojima nisu mogli sletjeti u zracnu bazu u talijanskom Avianu.


Podijeli: Facebook Twiter