Za komunalije i 150 posto više

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradani Pule pomirili su se s povecanjem komunalne naknade za 66 posto, s 0,30 kuna po cetvornom metru na 0,50 kuna, za što polako, ali sigurno pocinju u poštanske sanducice dobivati nove obracune. Medutim, usvojena odluka kojom se prezentiralo da se Pula, koja osam godina nije povecavala iznos komunalne naknade, samo izjednacava s vecinom hrvatskih gradova skrivala je da ce za mnoge Puljane ona porasti u puno veci iznos.

Tako pada u vodi argumentacija kojom je ovu gradsku odluku zdušno branio predsjednik Kluba vijecnika IDS-a Marko Martincic rekavši da se "vodilo racuna o socijalnoj osjetljivosti, pa su placanja u potpunosti oslobodeni korisnici socijalnog programa i ona domacinstva koja ostvaruju 30 posto manji dohodak od prosjecne hrvatske place, dok povecanje prakticki iznosi 'dvije kave", za koje ce Pula izgledati ljepše i uredenije jer se radi o namjenskim sredstvima u proracunu".

Ipak, mnoge je nova odluka - koja u sebi sadrži i definiranje nove komunalne zone - iz trece ili cetvrte gurnula u drugu zonu koja se proširila do granica obuhvata GUP-a. Naime, u prvu zonu komunalne naknade spada dio grada do obilaznice, a dio preko obilaznice svrstan je u drugu kategoriju, trecu zonu cine izdvojena gradevinska podrucja utvrdena prostornim planom, dok je cetvrta izvan granica gradevinskog podrucja naselja Pule.

Takav je slucaj i s naseljem Komunal, koje se veže na Monte Šerpo, a koje nema izgradenu komunalnu infrastrukturu.

Upravo s te lokacije javila nam se citateljica (podaci poznati redakciji) koja je, dobivši novi obracun komunalne naknade, ogorcena poskupljenjem od cak 150 posto!? Naime, dosadašnjim obracunom placala je tromjesecno oko 95 kuna, a sada za isto razdoblje treba Gradu platiti gotovo 253 kune komunalne naknade.

Prema odluci o poskupljenju od 66 posto, novi iznos trebao je iznositi oko 158 kuna, dakle, sto kuna manje nego što joj je gradska uprava odlucila naplatiti.

- Osnova odluke o povecanju komunalne naknade je povecanje cijene s 0,30 kuna na 0,50, ali revizijom postojecih zona moguce je da je neka nekretnina iz dosadašnje cetvrte zone prebacena u drugu, pa otud takvo poskupljenje ulaskom u cjenovno višu zonu, komentirao je ovaj slucaj procelnik za komunalni sustav i imovinu Grada Pule Damir Prhat.

Kako god gradska uprava pokušala opravdati i rastumaciti poskupljenje, ono zasigurno za našu citateljicu nije "dvije kavice".


Podijeli: Facebook Twiter