Za koju kunu veća pričuva spašava brojnih problema

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Nakon što je tri godine čistila stubište vlastite zgrade, jedna je Puljanka nedavno platila globu zbog rada na crno, i to čak šest tisuća kuna. Visoku novčanu kaznu platila je zbog obavljanja posla bez registrirane djelatnosti, te neplaćanja poreza. Prijavila ju je nezadovoljna susjeda koja se nije slagala, a većinom ni plaćala, s ovakvim aranžmanom čišćenja zgrade. Iako slučajevi kada zgrade u kojima žive, u dogovoru s ostalim suvlasnicima, čiste upravo njihovi stanari nisu rijetki, činjenica je da to zakonski spada u sferu rada na crno. Kako se to treba raditi i kako se uopće plaćaju računi zgrade,odnosno, može li ih plaćati predstavnik stanara ili plaćanja trebaju ići preko upravitelja upitali smo nekoliko pulskih upravitelja.

Plaćanje iz pričuve

Kako nam vele iz poduzeća Castrum Pula 97 d. o. o. suvlasnici sami odlučuju na koji će način podmirivati račune za zajedničku struju i vodu. U slučaju da žele da se plaća iz pričuve zgrade, onda se primjerice računi za struju i vodu dostavljaju direktno upravitelju i plaća se sa žiro računa zgrade.

- Kad suvlasnici putem upravitelja traže ponudu za čišćenje zgrade, traže se minimalno tri ponude od ovlaštenih servisa za čišćenje. Ponude se dostavljaju predstavniku suvlasnika koji ih razmatra te se odabire jedna s kojom se sklapa ugovor. Također, kada neki suvlasnici žele da jedan od suvlasnika čisti stambenu zgradu, a da se usluga plaća iz sredstava pričuve, sklapa se Ugovor o djelu s određenom osobom, pojašnjavaju iz Castruma.

Kako doznajemo od Marijana Kanižaja iz poduzeća Uljanik upravljanja stambeno-poslovnim zgradama način plaćanja računa za zajedničke troškove zgrada stvar je dogovora suvlasnika. Većina je zgrada odnosno predstavnika stanara, kako pojašnjava, do sada za troškove struje stubišta i lifta skupljala "od stana do stana" i onda bi predstavnik stanara sam plaćao račune. No, kako veli, zbog poteškoća prilikom takvog načina skupljanja i plaćanja oni su svim svojim zgradama kao upravitelji ponudili da se za nekoliko kuna (za većinu zgrada od dvije do pet kuna) podigne pričuva koja se potom uplaćuje na žiro račun zgrade i onda upravitelj s njega plaća prispjele fakture za zajedničke troškove zgrade.

Siva ekonomija

- Mislim da je ovakav princip jednostavniji jer je prilikom skupljanja novca od vrata do vrata za račune dolazilo do brojnih poteškoća. Kod nekih se predstavnik stanara tako morao i po nekoliko puta vraćati, nekih suvlasnika dugo nema u zgradi, neki imaju podstanare, ovako sve te probleme možemo izbjeći, veli Kanižaj dodajući da su to uvijek namjenska sredstva, a iznos pričuva se ne povećava puno.

Na upit o čišćenju zgrada Kanižaj veli da suvlasnike stalno upozorava da zgradu, odnosno stubište i zajedničke prostorije, nitko, pa ni suvlasnici, ne mogu čistiti na crno.

- Ako se stanari dogovore da će se u čišćenju rotirati i taj posao raditi bez naknade, onda je to u redu, no sve je ostalo siva ekonomija, upozorava Kanižaj te dodaje da svim svojim zgradama predlaže da pronađu ovlašteni servis za čišćenje s kojim se onda sklapa ugovor, a plaćanje se može obavljati ponovo na način da se za nekoliko kuna digne pričuva i servis plaća iz toga. To je, osim što je legalno, puno bolje jer servis na taj način ima pisane obveze i ugovorom stoji iza onoga što radi, a na kraju krajeva ne ispada skuplje nego kada netko zgradu čisti sam. Čak dapače, zaključuje direktor Kanižaj. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter