Za koju godinu novih 140 mjesta u županijskim domovima za starije sugrađane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zadnjih godina i u nas se razvijaju hvalevrijedni izvaninstitucionalni oblici skrbi zajednice o starijim sugrađanima, dnevni boravci, kućna njega i drugi programi u sklopu koncepta zdravog, aktivnog starenja, da ljudi ostanu što duže aktivni, u svojim domovima, da im se tamo pružaju potrebne usluge i pomoć. I u takvom konceptu, međutim, moraju postojati domovi za starije osobe koje više ne mogu živjeti same. Liste čekanja i u Istarskoj su županiji sve duže, posebno u Puli kojoj gravitira čitava južna Istra. Već smo na 20 posto starijeg stanovništva, što je oko 41.000 osoba starijih od 65 godina, a u javnim domovima čiji su osnivači gradovi i Županija trenutno je 1.067 mjesta. Od toga je 520 mjesta u četiri županijska doma, u Puli, Rovinju, Novigradu i Raši, koje je 2000. godine država "spustila" Županiji, odnosno dala joj osnivačka prava. Uz istarske gradove koji su se zadnjih godina dali u izgradnju novih domova, i Županija se odlučila na nove investicije.

Novi kapaciteti u izgradnji

- Kapaciteti domova za starije kroz naredne dvije-tri godine bitno će se povećati, što smatramo da će u najvećoj mjeri zadovoljiti potrebe tog dijela populacije. Županijski domovi u Rovinju i Puli idu u nadogradnju, što financiramo zajedno s gradovima. U pulskom Domu "Alfredo Štiglić" dobit će se 98 novih mjesta i to dogradnjom na obje lokacije, Depadanse u Mažuranićevoj i nebodera u Krležinoj ulici, dok će Dom "Domenico Pergolis" u Rovinju dobiti 41 novo mjesto. Adaptira se i Dom u Raši, sada dosta neuvjetan, a nagodinu slijedi i energetska obnova zgrade Doma u Novigradu, kaže dožupanica Sandra Ćakić Kuhar.

Ističe golem doprinos istarskih gradova širenju sustava javnih domova u Istri. Grad Buzet je svoj dom izgradio 2006., Poreč 2007. i Umag 2015. godine, a najavljuju ih i Pazin, Labin te Općina Medulin. Istra je po tome jedinstvena u zemlji, veli dožupanica, jer drugdje imaju samo županijske/državne i privatne domove koji su skupi za naše prilike.

- Sljedeći je korak iznaći model sufinanciranja tih javnih ustanova, da cijena za korisnike bude ujednačena. Lokalne zajednice, uglavnom gradovi, sufinanciraju smještaj svojih korisnika u iznosu od oko 50 posto ekonomske cijene, ali za građane iz lokalne zajednice koji ne ostvaruju pravo na sufinanciranje ekonomska cijena od 6-7, pa čak do devet tisuća kuna, nedostižna je. U bliskoj budućnosti nastojat ćemo osigurati jedan optimum institucionalne skrbi za starije, kaže Ćakić Kuhar.

Prema nekim podacima, u Istri je desetak privatnih domova za starije: Dom sv. Polikarpa u Puli koji je javna ustanova čiji je osnivač Caritas Porečko-pulske biskupije, dok su ostali obiteljski domovi s maksimalno 20 korisnika koji imaju značajno manje obveze što se tiče prostornih i drugih standarda. Država je ostala osnivač samo domova za psihički bolesne odrasle osobe, u Istri su to domovi u Brkaču i Nedešćini te Vila Marija u Puli. Iako je Vila Marija izgrađena novcem iz proračuna grada Pule i Istarske županije, jer su uvjeti smještaja u Vili Idoli i Domu "Ilija Gregorić" bili nepodnošljivi. Država je, k tome, Vilu Idolu nedavno darivala Porečko-pulskoj biskupiji. (Duška PALIBRK, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter