Za koji dan pod stropom prva etaža nove bolnice

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Gradnja nove pulske bolnice napreduje punom parom. Na temeljima Objekta 1, koji niče pored zgrade ginekologije, uz Valvazorovu ulicu, uzdižu se potporni stupovi i uskoro bi prva etaža buduće zgrade s operacijskim blokom trebala dobiti strop. Grubi iskopi ovdje bi trebali završiti za desetak dana, kad se teški strojevi sele na lokaciju Objekta 2, buduće dnevne bolnice i poliklinike uz sadašnju zgradu dijagnostike, gdje se upravo izmiještaju i posljednje instalacije da bi se mogli intenzivirati iskopi. Radi se svakog dana od 7 ujutro do 5 popodne, samo ne nedjeljom i praznikom. Na gradilištu je trenutno 75 radnika, petorica inženjera i dvojica poslovođa, 15-ak strojeva, šest velikih kamiona i četiri dizalice kojima će se do kraja ovog mjeseca pridružiti još dvije što će ubrzati radove.

Otvaranje parkirališta u srpnju?

- Sve je živa stijena, ali nepredviđenih problema nije bilo. Gornji sloj je malo mekši, a donji dosta tvrd, ali smo to i očekivali. Zacrtani rokovi nisu prekoračeni, zasad sve ide prema planu. Parkiralište smo doveli do točke kad mu treba samo završno valjanje kamenog sloja i asfaltiranje. Sada čekamo da Grad završi rekonstrukciju Santoriove ulice, gdje je predviđena izgradnja i manjeg rotora, da nam otvore spoj i daju dozvolu za priključak s parkinga. Rekonstrukcijom Santoriove Grad će riješiti odvodnju, provući će se i novo napajanje za trafostanice, a jednu trafostanicu ćemo i mi izgraditi. Plan je da do ljeta, točnije do početka srpnja parkiralište bude otvoreno za uporabu. Na ljeto - ali dogodine - u planu je završetak objekata, kada se u određenom roku svi odjeli iz postojećih zgrada trebaju preseliti u nove prostore, da bismo mogli početi rekonstrukciju starih zgrada. Za to će nam trebati još jedna godina, useljenje je planirano do kraja ljeta 2017., kaže inženjer Goran Lapić, šef gradilišta Zagrebgradnje kojoj je povjeren ovaj zahtjevan projekt.

S obzirom na veliku buku i vibracije koje proizvode građevinski strojevi i teški kamioni, šef gradilišta je svjestan da je teško u takvim uvjetima biti pacijent, liječnik ili stanar Valvazorove ulice, ali ponavlja da se najbučniji radovi u ovom dijelu gradilišta bliže kraju.

Jake vibracije još desetak dana

- Ovo je kameno područje i ne možemo raditi bez pikamera. Pokušavamo se maksimalno prilagoditi potrebama bolnice, imamo dnevne koordinacije s upravom bolnice i njihovom tehničkom službom koja nam prenosi informacije s odjela. Znam da je teško bilo i stanarima Valvazorove, jer je baš tu bio zaista velik intenzitet radova, grade se i objekt i gospodarsko dvorište. Baš smo forsirali radove na tom potezu, da se to odradi odjednom, da se skrati taj period velike buke i vibracija. Ali sada smo se odmaknuli od njih, a prvotnu prozračnu ogradu zamijenili smo limovima. Nisu to bukobrani, ali povećana je sigurnost i zaustavljena prašina, donekle smanjena buka. U drugoj polovici ovog mjeseca grubih iskopa bit će na drugim dijelovima gradilišta, unutar bolničkog kruga, ali ne tako blizu stanara, kaže inženjer Lapić.

A zaista su blizu. Obiteljske kuće, okružene šumicom u posve mirnom dijelu grada, sada su tik uz gradilište. Između je samo cesta kojom teški kamioni prevoze iskopani kamen na privremeno odlagalište iznad budućeg bolničkog parkirališta. A s druge strane ograde gradilišta duboki su iskopi - prizemlje je to buduće bolničke zgrade čiji će ulaz biti etažu niže nego sadašnji glavni ulaz u zgradu ginekologije. Uz cestu, umjesto privremene ograde gradilišta, podići će se veliki armiranobetonski potporni zid, jer se objekt ovdje ukopava u odnosu na razinu Valvazorove ulice, pojašnjava inženjer Lapić. (Duška PALIBRK, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter