Za književnost i izdavaštvo jednako kao lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako svi najavljuju godinu drasticnih rezova, kulturnjaci u Istarskoj županiji nece ostati praznih džepova. Novi program javnih potreba u kulturi Istarske županije za 2012. godinu ne donosi velike novitete. Iako je "kulturni proracun" za 2012. od 4,55 milijuna kuna za 380 tisuca kuna veci od ovogodišnjeg, koji je iznosio 4,17 milijuna kuna, situacija je gotovo identicna kada se uzme u obzir veci broj korisnika županijskog proracuna u kulturi.

Za stavku književnost i izdavaštvo izdvojeno je 220 tisuca kuna, jednak iznos kao i za 2011. godinu. Od toga je za književne manifestacije predvideno 50 tisuca kuna, što je pet tisuca kuna više nego u ovoj godini, a taj je iznos namijenjen ove godine utemeljenoj ližnjanskoj udruzi Zvona i nari i manifestaciji "Svakog gosta".

Ostale manifestacije dobivaju identican iznos kao i u ovoj godini: Gradska knjižnica Umag za Forum Tomizza (14 tisuca kuna), Gradska knjižnica Porec za BOOKtigu (10 tisuca kuna), POU Pazin za Medunarodni susret izdavaca "Put u središte Europe" (sedam tisuca kuna), Gradska knjižnica Porec za "Verše na šterni" (sedam tisuca kuna), Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika za Pulske dane eseja (sedam tisuca kuna).

Potpora tiskanju smanjena je u odnosu na ovu godinu za šest tisuca i iznosi 158,9 tisuca kuna. Tim iznosom financirat ce se tiskanje 11 knjiga. Casopis Nova Istra Istarskog ogranka DHK-a dobit ce isti iznos kao i u 2011., dakle 80 tisuca kuna. Istom je ogranku namijenjeno i 10 tisuca kuna za tiskanje knjige "Ljubica Ivezic: Odbljesci pamcenja".

Iznos kao i lani, 10 tisuca kuna, dobit ce labinska izdavacka kuca Mathias Flacius za "Labin - povijesno- etnografska studija" Tomasa Lucianija. Nadalje, po 10 tisuca kuna dobit ce Gradska knjižnica Umag za djelo Fulvija Tomizze "Bagremova šuma", EDIT za djelo Luigia Zaninija "Marin Muma" te pulska izdavacka kuca CASH za knjigu Srde Orbanica "Jugozapadna Istra, zemljopisna i rudinska imena Puljštine, Rovinjštine i Poreštine".

POU Buje za knjigu Ivana Milotica "Momjanski kapitular" dobit ce 8.912 kuna, a po pet tisuca kuna namijenjeno je Katedri cakavskog sabora Novigrad za projekt "Slavko Zlatic/stota obljetnica rodenja", Katedri cakavskog sabora Buzet za Buzetski zbornik, Arheološkom muzeju Istre u Puli za Histriju Archaeologicu te Istarskom povijesnom društvu za "Histriju: godišnjak istarskog povijesnog društva".

U stavci otkupa u 2012. namijenjeno je samo tisucu kuna više nego u 2011., preciznije - 11 tisuca kuna za šest publikacija, a prošle je godine bilo deset tisuca kuna za tri izdanja. Ukratko: velikih gubitnika i dobitnika u ovoj stavci baš i nema, jedina je utjeha da oskudno književno izdavaštvo, koje i ovako jedva opstaje, nije ostalo bez manje sredstava. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter