Za kamen u oko odgojne mjere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kamenovanje vlaka u Galižani u rujnu 2006. u kojem je teško ozlijeden strojovoda Darko Šplajt dobilo je pravomocni sudski epilog. Pravomocnom presudom Opcinskog suda u Puli, koju je donijela predsjednica sudskog vijeca Alenka Paus, obustavljen je kazneni postupak protiv jednog od petorice maloljetnika koji su gadali vlak, dok je cetvorici njegovih prijatelja izrecena odgojna mjera pojacane brige i nadzora.

Presudom je odredeno da roditelji maloljetnika kojima su izrecene odgojne mjere za njihovo izvršenje moraju platiti 10, 35, odnosno 20 posto troškova, jedan od njih osloboden je placanja, a sudski troškovi za maloljetnika protiv kojeg je postupak obustavljen past ce na trošak države.

Svi maloljetnici izrazili su žaljenje zbog pocinjenog djela i ispricali se ozlijedenom strojovodi Šplajtu, a buduci da je sud utvrdio da na njihovo sadašnje ponašanje nema primjedbi, ustanovljeno je da im se treba izreci savjetodavna odgojna mjera da bi se savjetodavnim individualnom radom utjecalo na jacanje osobne odgovornosti i prihvacanje ponašanja koje ne tolerira cinjenje kaznenih djela. Pritom je sud posebno cijenio težinu pocinjenog djela jer je za ono predvidena kazna zatvora do 10 godina. Unatoc svemu, strojovodi je u opasnoj djecackoj igri teško stradalo oko.

Podsjetimo, petorica maloljetnika iz Galižane, tada u dobi od 14 do 16 godina, su 8. rujna 2006. u 22.10 u Galižani kod nogometnog igrališta kamenovali teretni vlak koji se kretao prema Puli, a jedan je kamen probio staklo lokomotive i udario strojovodu, 40-godišnjeg Darka Šplajta, u glavu.

Utvrdene su mu teške ozljede, tocnije prijelom desne ocne šupljine, razdor rožnice desnog oka s izlaskom šarenice, otrgnuce korijena šarenice desnog oka, oguljotine lica i krvni podljev usnica. Samo zahvaljujuci cinjenici što je uz strojovodu bio i njegov pomocnik, koji je nastavio vožnju, izbjegnuta je još veca tragedija. On je, naime, dovezao vlak u Pulu i pozvao Hitnu pomoc.


Podijeli: Facebook Twiter