Za Jusufovića zatraženo 800.000 kuna jamčevine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruživanja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, primanja i davanja mita te zloporabe položaja i ovlasti USKOK je donio rješenje o proširenju istrage protiv sedmorice hrvatskih državljana među kojima su četiri policajca iz PU istarske i jedan Puljanin.

Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci odredio je jednomjesečni istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika. Protiv svih petorice, Amira Jusufovića, Sebastijana Ivančića, Željka Radolovića, Krešimira Ćorluke i Puljanina (koji je u četvrtak priveden u USKOK zajedno s policajcima) određeno je produženje pritvora radi mogućnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Kako neslužbeno doznajemo riječki sud je odredio za Jusufovića 800 tisuća kuna jamčevine, a ostalim policajcima po 350 tisuća kuna, dok je Puljaninu određeno 150 tisuća kuna jamčevine.

U istražnom rješenju USKOK-a navode se još dva imena upletena u kriminalnu mrežu krim-policajca Jusufovića; riječ je o Puljaninu Andreju Butkoviću (37), koji je zajedno sa svojom nevjenčanom suprugom Katarinom Gonev (25) prije dva mjeseca završio u riječkom zatvoru, USKOK ih je teretio da su bili mozak jedne od dviju pulskih narkopiramida, čiji su krakovi sezali i dalje od Rijeke.

Osim ove šestorice, osumnjičen je i Osman Ibrahimović (27) iz Pule, diler koji se od ranije tereti da je bio karika Butkovićeve narkomreže, a sada su stigle dodatne sumnje za dilanje droge.

Prema izviješću iz USKOK-a Jusufović je od 2009. do kraja prošle godine bio u dogovoru sa prvookrivljenim Andrejom Butkovićem iz Rojnići dogovorio da će koristiti svoj položaj u policiji i Butkoviću omogućiti prodaju heroina na istarskom području. Nadalje da će ga za novčanu nagradu obavještavati o policijskom postupanju i dostavljati mu službene podatke pravosudnih tijela protiv njega.

Prema dogovoru Jusufović ga je izvještavao o svemu, za što je od Butkovića primio 30 tisuća eura. Kada je Jusufović doznao gdje je skrivena droga, iz jednog paketa je žlicom izvadio 70 grama kokaina i predao Butkoviću, a potom su zajedno otišli do mjesta gdje je bilo skrivenih još četiri paketa heroina za koje je Butković platio Jusufoviću 20 tisuća eura. Jusufović se sumnjiči i da je od 17. travnja do 21. kolovoza prošle godine u posao uvukao i Puljanina i upoznao ga s Butkovićem, a radi sigurne prodaje heroina omogućio im je policijsku zaštitu.

Policajac Sebastijan Ivančić je iako upoznat sa dogovorom između Jusufovića i Butkovića nije upoznao nadređene već je osigurao nesmetanu primopredaju veće količine heroina u prosincu 2009. godine od strane Butkovića.

Policajac Željko Radolović je osumnjičen da je Butkoviću dostavljao informacije o postupanju policajaca za što je nagrađen mobilnim uređajem, digitalnim fotoaparatom i iznosom od 500 kuna. Policajac Krešimir Ćorluka sumnjiči se da je od 2. studenog do 30. prosinca prošle godine kupio u više navrata neutvrđenu količinu marihuane, amfetamina i tvari za izradu droge na području Istre i Osijeka, a da je drogu prodavao na području Osijeka. (M. SARDELIN, I. MIKULIČIĆ, F. VEŽNAVER)


Podijeli: Facebook Twiter