Za jačanje županija, općina i gradova, a ne njihovo ukidanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri liječnika i jedna politologinja, horoskopski gledano tri bika i jedna djevica, HDZ-ovi su kandidati za Sabor s područja Istarske županije u osmoj izbornoj jedinici, koji su se predstavili u četvrtak ispred pazinskog Spomen doma na konferenciji za novinare, a što je slika i nedavne ankete o horoskopskoj slici kandidata koji pretendiraju za deveti saziv Sabora.

- O decentralizaciji se u Istri govori već godinama, a i naši politički neistomišljenici, iako su bili na vlasti, ništa efektivno nisu napravili. Predlažemo zato jačanje županija i jedinica lokalne samouprave, ne njihovo ukidanje, a HDZ će se zalagati za principe višerazinskog upravljanja. Dosadašnji sustav birokratskog odnosa države prema poduzetnicima i građanima zamijenit ćemo partnerstvom. Svaki raspoloživi euro iz EU fondova iskoristit ćemo za brz i učinkovit razvoj Hrvatske, kazao je Jurica Šiljeg, inače drugi na listi HDZ-a u 8. izbornoj jedinici, 42-godišnji umaški stomatolog i predsjednik županijskog HDZ-a.

Želje i mogućnosti

Šiljeg je najavio gradnju autoceste Rogovići-Matulji, te mjere za produljenje turističke sezone, posebice u Istri, koja ima mogućnosti za cjelogodišnji turizam, a kao primjer je naveo aktiviranje vojnih objekata, olakšice za seoski turizam i OPG-e, borbu za autohtone istarske proizvode.

- Rješavajući problem mladih nezaposlenih, rješavamo mnoge druge probleme i tako se stvaraj svojevrsni domino efekt, kazala je 26-godišnja supetarska magistrica politologije i tajnica županijskog HDZ-a, Monika Udovičić (šesta na listi), dodavši da bez novog zapošljavanja upitne postaju mirovine, zdravstvena skrb i ostale socijalne mjere. Hrvatska se svrstava na visoko četvrto mjesto po nezaposlenosti mladih u EU sa stopom od 38,9 nezaposlenih.

Težimo za stalnim zapošljavanjem za mlade, a ne stručno iskorištavanje za 2.400 kuna, kazala je Udovičić, istaknuvši da će mladima nakon obrazovanja mjesto još dugo biti u roditeljskoj kući, a ako su mislili zasnovati obitelj zapitajmo se u kakvim uvjetima?

Ona i njena stranka predlažu ukidanje davanja na plaću za zapošljavanje mladih na neodređeno vrijeme u prve dvije godine, povećanje poticaja mladim poduzetnicima u samozapošljavanju, reorganizaciju HZZ-a, povezivanje institucija obrazovnog sustava i tržišta te stvaranje uvjeta za povratak mladih u ruralna područja.

Povratak mladih

- Politikom sam se odlučio baviti jer su djeca odrasla, žena ima svoje, meni je izazovno, mislim da bih mogao pomoći dragim žiteljima Istre i građanima Hrvatske, a meni osobno ne treba niš, kazao je 53-godišnji Dubravko Marković, pulski neurolog, dopredsjednik pulskog odbora HDZ (9. na listi).

Za sebe kaže da je "Zagrepčanin, priženjeni Kanfanarac, a sada Medulinac", jedan od utemeljitelja Gorske službe spašavanja, devet puta sudjelovao u ekspediciji na Himalaju, angažiran u radu s osobama s invaliditetom, te uzgajivač pasa i kinološki sudac.

- Nadam se da će moj Buzet i Ćićarija ići jednog dana naprijed putem zdravstvenog turizma, koji će svakom pacijentu putem HZZO uputnica omogućiti bolji zdravstveni standard, kazala je 41-godišnja doktorica obiteljske medicine i predsjednica buzetskog HDZ-a Mirta Ćaleta, koja se nalazi na 11. mjestu liste. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter