Za jačanje suradnje ekonomija Hrvatske i Kosova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić te kosovski ministar gospodarskog razvoja Besim Beqaj danas su potpisali Ugovor o gospodarskoj suradnji između dviju vlada, koji obojica smatraju podlogom za jačanje do sada skromne suradnje između ekonomija Hrvatske i Kosova.

Nakon potpisivanja sporazuma u Banskim dvorima, Čačić je rekao kako je ukupna robna razmjena između dvije zemlje daleko ispod razine mogućnosti, što će, upozorio je, biti dodatno ugroženo ulaskom Hrvatske u EU koji podrazumijeva izlazak iz CEFTA-e.

Naglasio je da se Kosovo uspješno razvija, s predviđenim ovogodišnjim gospodarskim rastom od 4,5 posto, "što je nešto o čemu mnogi u Europi, uključujući i Hrvatsku, mogu tek sanjati i priželjkivati da se vratimo na tu razinu rasta".

Veliki prostor za gospodarsku suradnju Čačić vidi u energetici, "s obzirom da je to jedna od rijetkih industrija gdje smo zadržali znanja i konkurentne proizvodnje", zatim u infrastrukturi u cjelini, te sektoru ekologije.

Potpisivanje Ugovora o suradnji smatra podlogom jednoj višoj razini sporazuma, onom o sigurnosti međusobnih ulaganja i poticanju, za koji očekuje da će uskoro biti potpisan i time stvoriti pravni okvir za unaprjeđenje suradnje.

Ministar Beqaj istaknuo je kako Hrvatska i Kosovo imaju odlične političke odnose, što je i dobar preduvjet za snažniju ekonomsku suradnju, i to ne samo na tržištima te dvije zemlje, već i u mogućnostima da zajedno izađu na treća tržišta. "Hrvatska ima znanje koje je vrijedno za nas i želimo te snage ujediniti", poručio je.

Pozvao je hrvatske tvrtke da hrabrije uđu na kosovsko tržište, da ne gledaju samo na tržište EU, posebno stoga što imaju psihološku prednost jer građani Kosova znaju za njih i kvalitetu njihovih proizvoda. "Mislim da se u situaciji svjetske ekonomske krize trebamo okrenuti jedni drugima za ekonomsku suradnju i ojačati mogućnosti za ekonomski rast", rekao je Beqaj.

Pohvalio se sve jačim kosovskim tržištem i zakonskom regulativom koja je u tom području "najbolja u regiji", istaknuvši da gospodarski rast veći od četiri posto kosovskoj vladi jamči da gotovo 40 posto državnog proračuna usmjeri prema javnim investicijama.

Izvijestio je tako da se krajem ovoga mjeseca očekuje završetak gradnje autoceste između Prištine i Tirane, te da od iduće godine počinje gradnja autoceste prema Skopju, a u projektu je i gradnja nove termoelektrane od 600 megavata.

Beqaj je naglasio kako sa zadovoljstvom očekuje skori dolazak Čačića u Prištinu, a obojica očekuju i velike rezultate od Mješovite komisije za provedbu i promicanje gospodarske suradnje između dviju vlada, čije je osnivanje predviđeno potpisanim ugovorom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter