Za izgubljenu prtljagu i do 1.800 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski parlament izglasovao je novu uredbu koja znatno poboljšava prava putnika u pomorskom prometu, izjednacujuci ih s putnicima u zracnom i željeznickom prometu. Sad su još jedino ostali putnici koji putuju autobusima, no i oni bi za nekoliko godina mogli profitirati od europskih pravila.

Od 2012. godine svi koji putuju brodovima s više od 12 putnika, trajektima ili kruzerima imat ce pravo na odštetu u slucaju da brodarska kompanija otkaže putovanje ili isplovljavanje kasni više od 90 minuta. Prijevoznici ce moci izbjeci tu obvezu jedino ako brod kasni zbog loših vremenskih prilika ili nekih drugih okolnosti koje su izvan kontrole brodara.

Putnicima koji cekaju trebalo bi osigurati i nešto za prigristi. Putnicima je dano još jedno pravo. U slucaju da ostanu zarobljeni u luci, mogu tražiti da im brodarska kompanija plati tri nocenja u hotelu po cijeni od najviše 80 eura na noc.

EU-parlamentarci smatraju da bi i pravila putnika u autobusima trebala biti slicna onima koje imaju ostali. Stoga su donijeli amandmane na nacrt uredbe koja propisuje da imaju pravo na povrat novca za kartu ili preusmjeravanje na drugu liniju u slucaju da autobus kasni u polasku više od dva sata. U slucaju da im prijevoznik izgubi ili ošteti prtljagu, mogli bi tražiti naknadu u iznosu do cak 1.800 eura.

Eurozastupnici inzistiraju i na tome da putnici imaju pravo na odštetu ako zbog kvara autobusa kasne na odredište.


Podijeli: Facebook Twiter