Za izgradnju sustava odvodnje ulaže se 224 milijuna kuna

Fažol replikator
Fažol replikator

Iz Rovinja u smjeru najvećeg istarskog sela, ono što će od danas nesumnjivo plijeniti pažnju vozača s Državne ceste 303, je prisustvo bagera i rovokopača s desne strane prometnice. Naime, tik do signalizacijske ploče s natpisom Rovinjsko Selo, postavljena je i informativna tabla o radovima, investitorima i izvođačima koji bi Rovinjsko Selo i sve njegove stanovnike, dovršenjem projekta izgradnje sustava odvodnje aglomeracije Rovinj, trebali i priključiti na 21. stoljeće.

Gradi se 3,5 km glavnog kolektora

Na ovaj se trenutak, odnosno početak radova čekalo godinama. Dapače, trebalo proći čitavo jedno desetljeće da se projekt pokrene, počevši od ideje i izrade projekta, prikupljanja potrebite papirologije, rješavanja imovinsko pravnih odnosa, natječaja i dobivanja novca iz kase Europskih fondova, pa naposljetku i prolongiranja početka radova s proljeća na jesen, uzrokovanih tužbama neizabranih izvođača radova. Od jučer, dolaskom mehanizacije na teren, priča je u onom verbalnom smislu okončana. Sada samo valja zasukati rukave, obaviti građevinski dio i poštivati zadane rokove izvedbe. Jedino na taj način dobit će se 99 postotna pokrivenost Rovinja i Rovinjskog Sela kućnim kanalizacijskim priključcima, što će se opet i s druge strane, reflektirati čistim okolišem i morem.

Kako doznajemo od direktora Odvodnje, Ognjena Pulića u prvoj fazi radova pokreću se dva gradilišta. Jedno u Seljanskom naselju Vičani, drugo na trasi glavnog kolektora.

- Današnjim radovima započeli su zemaljski radovi ( kojima se opet prethodili probni) na gradnji najvećeg i jednog od najskupljih projekata - sustavu javne odvodnje anglomeracije Rovinj. U više navrata naime, spominjano da je da je vrijednost projekta 224 milijuna kuna, i da je zbog samog značaja taj projekt Vlada RH proglasila kao projekt od strateške važnosti, rekao je Pulić.

Direktor Pulić ističe da iskopi u naselju Vičani obuhvaćaju radove od kućnog broja 8 do 44 i u dužini od dvjesto metara, odnosno 3,5 kilometara spojnog kolektora na dionici Gripole-Rovinjsko Selo, odnosno predjelom Duranka. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter