Za izgradnju nove Medicinske škole bez valjanih ponuda

Bivša Medicinska škola na čijem mjestu nije izgrađena nova
Bivša Medicinska škola na čijem mjestu nije izgrađena nova

"Nadali smo se gradnji Medicinske škole kroz projekt javno privatnog partnerstva, a budući da se to neće ostvariti razmatrale su se mogućnosti uređenje škole u nekim objektima stare bolnice u Puli, ali to se pokazalo neisplativo.", rekla je Patricija Smoljan, županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Otkrila je tako pročelnica da niti nakon šest godina od zatvaranja Medicinske škole i preseljenja učenika u zgradu biše kirurgije Opće bolnice, koju je Županija renovirala s milijun kuna, nema rješenja za izgradnju srednje škole koja bi povećala standard budućih medicinara jer se namjeravalo otvoriti dodatna, uz postojeće, usmjerenja.

Podstanarstvo već šest godina

Matična školska zgrada Medicinske škole u Ulici Rižanske skupštine izgrađena je 1957. godine i ima samo četiri učionice s pratećim prostorima ukupne neto površine 467 kvadrata, te je zbog dugogodišnjeg neodržavanja bila u derutnom stanju. Pokazalo se racionalnijim, funkcionalnijim i kvalitetnijim rješenjem postojeću školsku zgradu u potpunosti srušiti i izgraditi novu zamjensku građevinu. Stoga je Medicinska škola školsku godinu 2010./2011. započela u novouređenim prostorima u zgradi bivše kirurgije Opće bolnice Pula za što je dobivena suglasnost Ministarstva. Međutim, smatralo se to tek privremenim rješenjem, na godinu-dvije, jer izgradnja nove Medicinske škole konstantno se najavljivala kao sigurnim projektom. Pogotovo jer je izradom projektne dokumentacije i dobivanjem potrebnih dozvola te privremenim preseljenjem škole na novu lokaciju obavljena kompletna priprema za početak gradnje zamjenske školske zgrade. Naravno, kada se za istu osiguraju financijska sredstva.

Projekt je kandidiran za sufinanciranje iz nekoliko programa Vlade Republike Hrvatske te je uvršten u "Katalog projekata javno-privatnog partnerstva Istarske županije", koji je dostavljen Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI). CEI je, pak, proveo cjelokupni postupak javne nabave odabira privatnog partnera za financiranje, projektiranje, izgradnju, opremanje i održavanje školom.

- Međutim, nije zaprimljena niti jedna ponuda iz razloga što odabrani natjecatelji u postupku izrade obvezujuće ponude nisu uspjeli od banaka, potencijalnih financijera, ishoditi obvezujuće pismo namjere, te je stoga donesena odluka o poništenju postupka javne nabave. Nadalje, u iščekivanju nastavka realizacije modificiranog projekta javno-privatnog partnerstva Vlade RH, obavljena je analiza i provjera mogućnosti eventualnog smještaja Medicinske škole u neke od bivših zgrada Opće bolnice Pula, što se, nažalost, pokazalo neisplativim, pojašnjavaju nam iz Županije.

Inače, javno-privatno partnerstvo se trebalo sklopiti još sredinom prošle godine, čak je u tijeku bio postupak odabira privatnog partnera. No, prvo je rok za odabir privatnog partnera produžen do studenog, a sada, očito, nije bilo kvalitetnih ponuditelja. Unatoč tome što nema interesa Županija namjerava i dalje tražiti izvore financiranja kojim bi se ostvario projekt.

- Izgradnja nove zgrade Medicinske škole Pula ocjenjena je prioritetnom i Istarska županija nastavlja s traženjem mogućih izvora financiranja u cilju stvaranja preduvjeta kojima će se omogućiti izvođenje odgojno-obrazovnih programa Medicinske škole u prostorima koji su primjereni i prikladno opremljeni. Također, želimo stvoriti preduvjete za uvođenje novih odgojno-obrazovnih programa, čime će se povećati broj upisanih učenika i razrednih odjela Medicinske škole Pula, te u konačnici povećati kvaliteta usluga u Općoj bolnici Pula i ostalim zdravstvenim djelatnostima Istarske županije, odgovorili su nam iz Kabineta župana.

Plaćanje 25-godišnje najamnine

Projekt izgradnje Medicinske škole po modelu privatno- javnog partnerstva prihvatilo je i pulsko Gradsko vijeće krajem 2013. godine. Kako je tada predstavljeno vijećnicima, projekt se trebao realizirati u iduće dvije godine, a nakon toga bi 25-godišnju najamninu ove škole plaćali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Istarska županija i Grad Pula. Ministarstvo bi preuzelo obvezu podmirivanja 55 posto godišnje najamnine, županija 35 posto, a Grad Pula plaćao bi deset posto godišnje najamnine buduće nove srednje Medicinske škole.

Povećanje kapaciteta na 450 učenika

Planirana bruto površina buduće nove Medicinske škole je čak 4.319 kvadrata, dok stara škola ima 467 kvadrata. Od dosadašnjih 240-ak učenika, gradnjom nove škole kapaciteti bi se povećali na 450 učenika, odnosno na čak 16 razrednih odjela u jednoj smjeni. Uz postojeće smjerove, otvorila bi se još neka zdravstvena usmjerenja poput zubarskog i sanitarnog tehničara, laboranta, farmaceutskog tehničara, primalja. Vrijednost projekta procijenjena je na oko 50,5 milijuna kuna. (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter