Za izgradnju Kaštijuna Vodnjan će platiti četvrt milijuna eura

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Više do četvrtine milijuna eura, odnosno gotovo dva milijuna kuna, iznosi obveza Grada Vodnjana za povrat sredstava u proračun Istarske županije za izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom. Svoj dio kredita, kojim je financirana izgradnja Kaštijuna, Vodnjan će otplaćivati tijekom 20 godina, s tromjesečnom ratom od 3.231 tisuća eura, odnosno 12.924 eura godišnje. Rate se otplaćuju od konca ožujka 2017. do završetka 2036. godine.
 
Postupak u svim gradovima i općinama
 
Vijećnici Gradskog vijeća Vodnjana jednoglasno su ovlastili gradonačelnika Klaudija Vitasovića za sklapanje takvog ugovora na sjednici održanoj proteklog tjedna, a 
takav postupak provodi se, ili će se provesti i u svim ostalim jedinicama lokalne samouprave u Istarskoj županiji.
 
Udio Vodnjana, određen prema količini sakupljenog miješanog komunalnog otpada, iznosi 258,5 tisuća eura, a sastoji se od 169,4 tisuća eura glavnice i 89 tisuća eura kamata. Za usporedbu ukupna obveza Pule iznosi više od dva milijuna eura, a u rangu Vodnjana nalaze se Novigrad, Vrsar, Buzet, Buje...
 
Kako čitamo u gradskoj odluci o ugovoru Sporazum o zajedničkom sufinanciranju izgradnje ŽCGO-a Kaštijun sklopljen je u prosincu 2011. godine, a njime je definirano da Istarska županija preuzima kredit Europske investicijske banke, dok povrat djela kredita u kasu Županije osiguravaju svi gradovi i općine po uvjetima i u rokovima kakve je Županija ostvarila kod banke.
 
Obaveze dvostruke od očekivanih
 
Kredit je iznosio 21,3 milijuna eura, Ugovor o zajedničkom financiranju iz 2011. sklopili su Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Županija i tvrtka Kaštijun d.o.o. iz Pule, a dodatak ugovoru isti potpisnici potpisali su 2013. godine. Zanimljivo je da je procijenjena vrijednost udjela jedinica lokalnih samouprava isprva iznosila 4,086 milijuna eura, da bi po izgradnji ŽCGO-a Kaštijun obveza za deset gradova i 31 općinu narasla na ukupno 9,764 milijuna eura. Od toga je 6,4 milijuna glavnice, a 3,363 milijuna kamate, raspodijeljeno prema količini otpada sakupljenog tijekom 2010. godine.
 
U svrhu osiguranja naplate, Vodnjan je prema ugovoru dužan osigurati 20 zadužnica, koje će Županija aktivirati ne podmiri li Grad tekuće obveze do kraja godine. Ukoliko Vodnjan ne podmiri tražbinu u roku određenom otplatnim planom, Županija naplaćuje i dodatne kamate. (Zvjezdan STARHINJA)
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter