Za izgradnju Kaštijuna još 15 milijuna kuna

Gradovi i općine moraju platiti osam milijuna eura (M. MIJOŠEK)
Gradovi i općine moraju platiti osam milijuna eura (M. MIJOŠEK)

Sutra će se na sjednici Gradskog vijeća naći i odluka o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o načinu i uvjetima povrata sredstava u proračun Istarske županije za izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Odlukom Grad Pula osigurava sredstva u narednih 20 proračuna za otplatu pripadajućeg djela kredita u razdoblju od 20 godina, te Istarskoj županiji prema otplatnom planu uplaćuje iznos od 2 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti ili oko 15,2 milijuna kuna, od čega iznos od 1,3 milijuna eura predstavlja glavnicu, a 700 tisuća eura kamate.

Udvostručen iznos

Istarska županija, Grad Pula i ostale jedinice lokalne samouprave na području županije pokrenule su aktivnosti za uspostavu integralnog sustava gospodarenja otpadom, a posebice za izgradnju Županijskog centra gospodarenja otpadom na lokaciji Kaštijun na području Pule. U svrhu realizacije aktivnosti za izgradnju centra potpisan je niz odluka, ugovora i sporazuma, od čega su za financiranje projekta značajni Ugovor o zajedničkom financiranju projekta Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun 2011. godine. S obzirom da je za izgradnju Kaštijuna podignut kredit u iznosu od 21,3 milijuna eura, od čega je na jedinice lokalne samouprave trebao otpasti iznos od četiri milijuna eura, činjenica je da se iznos koji podmiruje lokalna samouprava udvostručio.

Godišnje 760 tisuća kuna

Konačni iznos povrata, naime, utvrđen po završetku izgradnje ŽCGO Kaštijun, kojeg su jedinice lokalne samouprave obvezne uplatiti u proračun Istarske županije, iznosi 9,7 milijuna eura, od čega je glavnica 6,4 milijuna eura, a kamate 3,36 milijuna eura, na rok otplate od 20 godina. Grad Pula je prema otplatnom planu u obvezi preuzeti udio u otplati kredita od 20,83 posto. Godišnji iznos za plaćanje iznosi 101,7 tisuća eura (762,8 tisuća kuna), odnosno kvartalno 25.426,50 eura (190,7 tisuća kuna). Uplaćena sredstva predstavljat će vlasničke udjele u društvu Kaštijun d.o.o., a za provedbu ove odluke Grad Pula treba planirati sredstva u gradskim proračunima u razdoblju od idućih 20 godina. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter