Za izgradnju i modernizaciju istarskih cesta 70 mil. kn.

Nova pazinska obilaznica Rogovići - Križ Lindarski
Nova pazinska obilaznica Rogovići - Križ Lindarski

Hrvatske ceste ove će godine ukupno u istarske prometnice uložiti 70,5 milijuna kuna kroz svoje planove investicija u izgradnju državnih cesta i investicijsko održavanje. Određeni veliki projekti već su u fazi završetka, poput dionice Buzet - Granični prijelaz Požane, Kolodvorska ulica u Umagu ili kružni tok na raskrižju u Taru, ili rekonstrukcija državne ceste koja prolazi kroz Lupoglav.

Pred završetkom Buzet, Lupoglav i Umag

Već početkom godine, u siječnju započeli su radovi na dionici D201, Buzet - Granični prijelaz Požane, koja je djelomično za promet otvorena koncem ožujka, pa se sada prometuje uz regulaciju semaforima samo za osobna vozila. Inače, ugovorni rok produljen je, zbog velikog broja kišnih dana, do početka turističke sezone (15. lipnja) kada se planira normalna uspostava prometa za sva vozila, a trenutni radovi koje izvodi GP Krk d.d. vrijedni su 3,6 milijuna kuna, dok je cjelokupni projekt kojeg je izvodio i Strabag d.o.o. vrijedan 34,6 milijuna kuna.

Mjesec dana kasnije, oko 22. srpnja, predviđen je završetak rekonstrukcije državne ceste D44 kroz Lupoglav, započet pred kraj veljače ove godine. Uz Hrvatske ceste, u ovom projektu financiranje sudjeluju i Hrvatske vode jer se osim obnove ceste gradi i nova vodovodna mreža te fekalni kolektor. Ukupno se obnavlja 2,3 kilometra ceste, a kako nam pojašnjavaju iz Hrvatskih cesta, preostalo je izvesti radove na kolničkoj konstrukciji, oborinskoj odvodnji, izraditi nogostupe, te ostatak javne rasvjete i elektrotehničkih instalacija kroz naselje. U Umagu bi, pak, Hrvatske ceste u narednih deset dana trebale okončati rekonstrukciju Kolodvorske ulice na državnoj cesti D75. Projekt je  vrijedan 7,6 milijuna kuna i izvodi Cesta d.o.o. Pula. Uz samo širenja ulice na četiri trake, te izgradnje dva nova rotora, projekt je iskorišten i za zamjenu ili prelaganje srednjenaponskog i niskonaponskog kabela, telekomunikacijskih instalacija, te je izgrađena javna rasvjeta.

Kreće gradnja cesta u Podbermu i Kršanu

Od novih projekata Hrvatske ceste ove će godine s radovima započeti na dionici državne ceste D303, Rovinjsko Selo - Brajkovići - Kurili, potom dionici državne ceste D64, Kršan - Vozilići, te raskrižju državne ceste D48 i "ceste 3" u predjelu radne zone Podberam u Pazinu.

- Za dionicu Rovinjsko Selo Kurili već je odabran izvođač radova, najpovoljniji ponuditelj na natječaju Cesta d.o.o. Pula, koja će za devet milijuna kuna (bez PDV-a) izvesti zahvat u duljini 3,9 kilometra kroz rok od četiri mjeseca, a zahvat će se izvesti postupkom hladne reciklaže, otkrivaju iz Hrvatskih cesta, pojašnjavajući da u rekonstrukciju dionice Kršan - Vozilići kreću zbog teških oštećenja kolnika te rubova ceste i izraženih pukotina na kolniku.

- Tehničko rješenje podrazumijeva prelaganje postojećih instalacija u zajednički rov, te sanaciju kolnika klasičnom rekonstrukcijom u manjem obimu kao i sanaciju većeg dijela kolnika postupkom suhe reciklaže, kažu iz Hrvatskih cesta za projekt koji će također izvesti pulska Cesta, a vrijednost mu je 5,1 milijun kuna (bez PDV-a).

Uređenje raskrižja u pazinskoj zoni Podberam vrijedna je dva milijuna kuna (bez PDV-a), a očito je omiljeni izvođač pulska Cesta.

Hrvatske ceste u budućnosti namjeravaju izgraditi i pazinsku obilaznicu na dionici Ipsilon (Rogovići) - Lindarski Križ u duljini od 6,14 kilometara. Taj je projekt vrijedan 42,5 milijuna kuna. (Goran ROJNIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter