Za izbore za Europski parlament 28 listi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponoć je istekao rok za predaju kandidacijskih lista za izbore za Europski parlament, a DIP-u je pristiglo ukupno 28 listi – 27 stranačkih i jedna lista grupe građana.

DIP će u narednih 48 sati provjeriti valjanost kandidatura i objaviti zbirnu listu, koja će biti složena po abecedi. Zbirna lista bit će objavljena u dnevnom tisku, a uz nju će se objaviti i letak kojim će se birače kratko izvijestiti o čemu odlučuju, koja je uloga Europskog parlamenta te kako glasovati, budući da je riječ o prvim izborima s tzv. preferencijalnim listama.

To znači da će birači moći zaokružiti redni broj jedne liste, a zatim će, ako žele, moći dati prednost jednom od kandidata s liste koju su zaokružili.

Izborna kampanja počet će 21. ožujka, a trajat će do izborne šutnje, 13. travnja.

Zbirna lista bit će objavljena u dnevnom tisku, a uz nju će se objaviti i letak kojim će se birače ukratko izvijestiti o čemu odlučuju, koja je uloga Europskog parlamenta, kao i da se ovi izbori ponešto razlikuju od parlamentarnih, budući da će birači imati mogućnost dati preferirani glas jednom od kandidata s liste koju su zaokružili. "Građane treba poučiti da se radi o nešto drugačijem sustavu od dosadašnjih izbora, ali mislim da nema razloga za paniku", ocijenio je Hrvatin.

Objasnio je da će birači zaokruživati redni broj samo jedne liste, a da će onda imati mogućnost dati prednost jednom kandidatu unutar liste koju su zaokružili. "Očekujem da će biračima to biti jasno, jer je glasovanje u osnovi slično onom na parlamentarnim izborima, dakle glasovat će za jednu listu, a onda će, ako to žele, na toj istoj listi moći dati prednost, odnosno preferirani glas, jednom kandidatu s te liste", objasnio je Hrvatin. Naglasio je da je važno da bude zaokružena samo jedna lista, ali da će važeći biti i listić na kojem je zaokružen samo jedan kandidat, jer će se smatrati da je birač time dao glas za listu na kojoj je taj kandidat. "Nevažeći će biti oni listići na kojima budu zaokruženi redni brojevi više lista ili dva kandidata s različitih lista, ako pritom nije zaokružen redni broj jedne liste", objasnio je Hrvatin. (Hina)

Među kandidatima i euroskeptici

DIP-u je jučer predana i lista sastavljena od kandidata Autohtone hrvatske seljačke stranke pod imenom A-HSS-a. Listu nosi Branko Borković - Mladi Jastreb v.d. predsjednik A-HSS, dok je drugi na listi nezavisni kandidat, poznati civilni aktivist iz Pule, Bruno Langer. Listu su predali i HSS i HSLS.

Prvi na listi jest nekadašnji liberal i pravaš Miroslav Rožić. Listu su predali i Hrvatski laburisti. Prvi na njoj je Nikola Vuljanić koji je naglasio da laburisti kandidiraju ljude koji "nisu politički poznati, ali su kompetentni u svojoj struci i poznati u svom kraju"

Prvi na listi HČSP-a bit će Tomislav Sunić koji je izjavio je "euroskeptik i još više od toga", te da nažalost "hrvatski suverenitet više ne leži u Banskim dvorima i u Hrvatskom saboru nego sve više u Bruxellesu i Luksemburgu". (Z. CRNČEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter