Za investitore lobirat će i diplomatska predstavništva

(Z. STRAHINJA)
(Z. STRAHINJA)

Iako se natječaj za potencijalnog koncesionara za hotele i vile na Velom Brijunu najavljivao još lani, a potom je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović početkom godine izjavio da će u veljači ili ožujku biti raspisan prvi poziv za iskazivanje interesa investitora, čini se da natječaj još nije spreman. Cijelu natječajnu proceduru vezanu uz otočje Brijuni će koordinirati i provoditi Državni ured za upravljanje državnom imovinom(DUUDI), budući da su objekti u vlasništvu države.

Tajnica Kabineta predstojnika DUUDI-ja Ivana Vojta potvrdila je da je u  tijeku priprema natječaja za otok Veliki Brijun, kazavši pak "da formalno pravne i ostale radnje iziskuju određeno vrijeme".

- Kao i u slučaju projekta Kupari, priprema projekta za otok Veliki Brijun iziskuje provedbu prethodnih radnji koje su složene i zahtjevne, kao što je izrada studije, izmjena i dopuna prostornog plana, utvrđenje granice pomorskog dobra. Trenutno se radi na izmjenama i dopunama prostornog plana u skladu sa, između ostalim, konzervatorskom studijom. Nositelj izmjena je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, dok odluku o izmjenama i dopunama prostornog plana donosi Hrvatski Sabor, budući da se radi o prostornom planu nacionalnog parka, kazala je Vojta.

Zanimalo nas je ima li DUUDI uvid u izmjene i dopune Prostornog plana otočja Brijuni, odnosno koliko se konkretno u sklopu tih izmjena povećavaju smještajni kapacitet na otočju s obzirom da će se te izmjene temeljiti na povijesnoj matrici kada su smještajni  kapaciteti na otočju bili veći nego danas. Tajnica Kabineta pak veli da će se o smještajnim kapacitetima definitivno znati tek po donošenju izmjena i dopuna prostornog plana.

- S obzirom na cijeli projekt, u kojem je potrebna sinergija i odluke više institucija, prerano je govoriti o konkretnim datumima, kao i konkretnim objavama, no vođeni iskustvom s projektom Kupari, natječaj će svakako biti objavljen na hrvatskom i engleskom jeziku na mrežnim stranicama institucija uključenih u projekt: Nacionalnog parka, Ministarstava , DUUDI-a; pa i Agencije za investicije i konkurentnost, HGK, u visoko tiražnom dnevnom listu, te bi se i putem MVPEI-a dostavio diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske te po potrebi i ostalim relevantnim čimbenicima, rekla je tajnica Kabineta predstojnika DUUD-ija.

Očekuje da bi se kroz projekt Brijuni u vidu turizma, mogla privući ulaganja od 160 do 200 milijuna eura, a prema ranijim najavama iz resornih ministarstva u infrastrukturu je potrebno uložiti, otprilike još između 10 i 15 milijuna eura. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter