Za inovativne proizvode 150 tisuca kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska gospodarska komora i ove je godine putem zaklade "Izvorno hrvatsko" raspisala natjecaj za dodjelu sredstava kojima želi potaknuti proizvodnju novih kvalitetnih i prepoznatljivih hrvatskih proizvoda, priopcili su iz HGK-a.

Natjecaj je otvoren u ponedjeljak, a traje do 27. sijecnja ove godine. Prijave mogu predati clanice Hrvatske gospodarske komore, a sredstva se dodjeljuju s ciljem poticanja istraživackog rada i inovatorstva u proizvodnji novih kvalitetnih i prepoznatljivih hrvatskih proizvoda te povecanja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta.

Fond zaklade "Izvorno hrvatsko" za ovu godinu iznosi 150.000 kuna, a sredstva se dodjeljuju jednokratno, do 50.000 kuna po projektu. Podrobnije informacije o natjecaju mogu se naci na stranici www.hgk.hr, gdje ce biti objavljena i obavijest o dodjeli sredstava u roku od 30 dana nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva.

Zakladu "Izvorno hrvatsko" osnovao je HGK 1997. godine, a njezina je svrha osnaživanje nacionalne svijesti o potrebi i sposobnosti stvaranja vlastitih proizvoda utemeljenih na vlastitom znanju i tradiciji, poticanje proizvodnje i promocija takvih proizvoda, otvaranje novih radnih mjesta, a time doprinos prosperitetu hrvatskog društva. Pocetna sredstva za rad osigurala je Komora, a zaklada se kontinuirano financira sredstvima koja osiguravaju projekti vizualnog oznacavanja kvalitetnih hrvatskih proizvoda (znakovi "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko").

Ravnatelj zaklade Ruder Friganovic kazao je da je dosad putem ove institucije dodijeljeno više od 1,9 milijuna kuna. Zaklada je podržala širok spektar aktivnosti, od tradicionalnih obrta kao što su bacvarstvo, svjecarstvo, izrada tradicionalnih suvenira, do dizajnerskih projekata u tekstilu i drugim materijalima, poljoprivrednih projekata u vinarstvu, smokvarstvu i peradarstvu, prehrambenoj industriji, informatici i automatizaciji.

Iz HGK-a porucuju da se rad i izvrsnost isplati i da ce prije ili kasnije to prepoznati šira zajednica, što za dobitnike sigurno ima barem jednaku težinu kao i sama cinjenica da su nagradeni konkretnim novcanim iznosom, zakljucuje Friganovic. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter