Za inat pojin 20 deki pancete za marendu

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

"A što danas nije štetno? Povrće i voće puno pesticida? Gluposti su to da je crveno meso kancerogeno. Najvažnije ga je termički obraditi i onda nema nikakve opasnosti", reakcija je mesara Silvana i Štefana na naše pitanje kako komentiraju objavu Svjetske zdravstvene organizacije o štetnosti suhomesnatih proizvoda i crvenog mesa. Uvjereni su da netko iz cijele ove priče izvlači ekonomsku korist, neki veliki igrači, možda farmaceutska industrija ili kakav drugi lobi.

Kupaca je jučer na pulskom merkatu, u dijelu gdje su mesnice, bilo malo. Ali mesari ne brinu. "Inače je u ovo vrijeme oko Svih svetih manje prometa, ali ne očekujemo da će nas kupci zaobilaziti zbog ovog upozorenja", mirni su Silvano i Štefan.

Za drugim štandom je Deborah Cetina koji kaže da je za utorak i srijedu uobičajeno da je manje kupaca. "Ljudi pitaju za meso na popustu, nije ih previše briga je li bijelo ili crveno, glavno da je na akciji", priča nam. Ima i onih koji se raspituju je li panceta opasna, kancerogena. "Onda im ja rečen da za inat pojin 20 deki pancete za marendu", ponosno će Cetina.

Zazubice mnogima rastu kad ugledaju domaće kobasice, neki pitaju mesare za mišljenje jesu li štetne pa ih, nakon umirujućih riječi, ipak na kraju kupe. "Čitam jutros da su u tuni našli živu, u osliću nekakvog crva, tako da je pitanje ča je više zdravo. Ni trava više nije zdrava. Umrit moraš od ničega, a sad od čega ćeš…", ostavlja Cetina prostora za odluku.

Pijemo, pušimo i ne krećemo se, a ubit će nas meso!?

- To je prava lakrdija, cijeli dan bruje o tome da će nas meso ubiti, takvim se vijestima uopće ne bismo trebali baviti. Odvajkada se zna da su dimljeni, suhomesnati proizvodi štetni i da ih treba jesti u umjerenim količinama. Nisu nam otkrili ništa novoga. Po mediteranskoj prehrani, crveno meso, uz cukar i masnoće, na vrhu je piramide nezdrave hrane. Dakle, vrlo ograničen unos, a prednost dati voću i povrću, samoniklom bilju, ribi, krtim vrstama mesa, piletini, ali i jajima koja smo možda zanemarili, a bogatstvo su svih nutrijenata, iz njih se rađa život. Dakle, bez panike i ne nasjedati na ovakva zastrašivanja i senzacionalističke vijesti, kaže epidemiologinja dr. Olga Dabović Rac, voditeljica Odjela za promociju zdravlja i rano otkrivanje bolesti u Službi za javno zdravstvo Istarske županije.

- Nitko neće toliko pojesti mesa, pršuta i kobasica, kilograme na dan, ali ne možemo reći da ne smijemo jesti meso. Jeli smo ga do sada, jest ćemo i dalje, to nas neće ubiti u umjerenim količinama. S druge strane, nitko ne priča da ljudi trebaju preuzeti odgovornost za vlastito zdravlje. Ne odazivamo se na besplatne preventivne programe za rano otkrivanje raka debelog crijeva, pijemo alkohol, pušimo i ne krećemo se, a ubit će nas meso!? kaže dr. Olga Dabović Rac. (B. ŽIŽOVIĆ, D. PALIBRK; snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter