Za IDS i Ladonju i mali postoci su veliki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ankete o rejtingu politickih opcija u Hrvatskoj u pravilu ne daju vece preferencije regionalnim strankama i nezavisnim listama, ali ni njihove skromne postotke ne treba podcjenjivati. Barem ne s aspekta njihovih mogucnosti da se na izborima izbore za mjesta u parlamentu.

Naime, rezultati tih istraživanja najcešce se prikazuju jedinstveno na nacionalnoj razini, a hrvatski izborni sustav za Sabor je teritorijalno podijeljen u cak deset jedinica, ne racunajuci specijalne izborne jedinice za predstavnike nacionalnih manjina i dijasporu. K tome, u postotno prikazivanje rezultata cesto se ubrajaju i nijecni ili "neznalacki" odgovori ispitanika, što takoder nije u korelaciji s izbornim rezultatima jer se u potonjima gleda samo stvaran odaziv biraca.

Zato, kad u takvim istraživanjima jedna stranka uglavnom lokalnog/regionalnog dosega kao što je IDS dobije jedan posto glasova (kao što je to bilo veljackom CRO-Demoskopu), njih treba najprije uvecati za postotak anketiranih koji se nisu decidirano izjasnili ili nece na izbore, što je u ovom slucaju blizu 20 posto. Potom tih, recimo, 1,2 posto valja gledati samo u 10 posto hrvatskog birackog korpusa jer toliko je (cak i malo manje) biraca u 8. izbornoj jedinici, u kojoj se IDS jedino natjece. To bi onda bilo oko 12 posto (ne racunajuci statisticku pogrešku), a što nije daleko od 16 posto glasova koje je 2007. IDS-ova lista dobila u Osmoj na izborima za Sabor.

Slicno vrijedi i za rezultat Ladonje koja je, kao uvjetno receno nezavisna lista, u istom istraživanju CRO-Demoskopa dobila "samo" 0,3 posto. Uz opisane korekcije, koje u njenom slucaju moraju biti još vece jer Ladonje gotovo da nema u "prikouckarskom" dijelu Osme jedinice, možemo doci blizu pet posto glasova. Cak bi mogla prijeci izborni prag i osvojiti prvi nestranacki (ako u meduvremenu ne postane strankom!) saborski mandat u Istri, ne racunajuci nacionalne manjine. Istini za volju, ni zadovoljavanje te 5-postotne prohibitivne klauzule joj još ne bi garantiralo saborsko mjesto. Sjetimo se da je 2007. HNS-ova lista u Osmoj prešla izborni prag, osvojivši 5,2 posto glasova, ali je po D'Hondtovom preracunavanju ostala bez mjesta u sabornici.


Podijeli: Facebook Twiter