Za i protiv ambulante u Livadama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treba li u Livadama otvoriti ambulantu kada u obližnjem ljecilištu u Istarskim toplicama imaju sve preduvjete za rad lijecnika opcinske prakse? Vlasnik tvrtke Miamedica Istra, ujedno i Istarskih toplica, Mirko Kliman smatra da bi otvaranje ambulante u Livadama bilo pretjerivanje jer u toplicama imaju ne samo lijecnike opce prakse, nego i niz specijalista i svu medicinsku aparaturu.

Reagirajuci na prijedlog mladog oprtaljskog vijecnika Kristijana Antonca koji se još se u predizbornom programu kao nositelj Nezavisne liste zalagao za ponovo otvaranje ambulante opce prakse u Livadama, a to je predložio i nedavno na aktualnom vijecnickom satu, Kliman se složio da bi u donjem dijelu oprtaljske opcine trebao biti jedan lijecnik opce prakse. Medutim, smatra da bi uz pomoc Opcine Oprtalj, a takav je prijedlog uputio i nacelniku Aleksandru Krtu, mogli zajedno urgirati da lijecnik opce prakse iz toplica dobiva glavarinu za stanovništvo Livada i okolice i time preuzme odgovornost za opce zdravlje stanovništva.

- Jedan lijecnik u ambulanti Livade, bez ikakve opreme, ne bi bio od neke vece koristi za stanovništvo, smatra Kliman.

Oprtaljski nacelnik s time se slaže s obzirom na potencijale toplica. – Treba vidjeti kako to uklopiti u sustav zdravstva. Odmah nakon Nove godine razgovarat cu s predstavnicima Istarskih toplica i vidjeti mogu li se takve inicijative riješiti u skladu sa zakonskom regulativom, izjavio je Krt.

Na podrucju oprtaljske opcine nema niti jedne ambulante, a tamošnji mještani primarnu zdravstvenu zaštitu ostvaruju u domovima zdravlja u Bujama i Buzetu. Krt napominje da su vec pokušavali reaktivirati rad ambulante u Livadama, zatvorene prije pet, šest godina, medutim, problem je u tome što je lijecnik imao premali broj pacijenata.


Podijeli: Facebook Twiter