Za hlad u šumici - deset kuna


Od prvog kolovoza Općina Fažana počela je naplaćivati parkiralište u šumici na potezu između vile San Lorenzo i vatrogasnog kampa. Za cijeli dan plaća se 10 kuna, što i ne bi bilo puno da se radi o uređenom parkiralištu. Gosti, koji ljetuju u Valbandonu i Fažani i navikli su odlaziti na kupanje upravo na ovo mjesto, ostali su ovih dana iznenađeni kada im se ispred auta prepriječio djelatnik fažanskog Komunalca. Budući da se do plaže može stići i drugim putem koji vodi uz samu obalu Fažane, i tamo je jedan djelatnik Komunalca također naplaćivao karte za parkiranje.

- Ma kakav parking? Što se naplaćuje? Parkirno mjesto između dva bora? Često ovdje dolazimo na more iz Pule, ali neću im plaćati, radije ću otići negdje drugdje, rekla nam je jedna mlada mama.

Slovenska obitelj koja je također ovdje provela gotovo cijeli dan rekla je pak da im deset kuna za cijeli dan nije skupo jer im je barem automobil tako u hladu. Međutim, pošto su platili već treći dan parkiranje odlučili su da će slijedeći put ipak pokušati negdje u blizini naći hladovinu koju neće morati plaćati.

Objašnjenje o ovoj novoj praksi potražili smo od zamjenika načelnice Radomira Koraća koji u svemu ovom ne vidi ništa sporno. - Radi se o zemljištu koje je u vlasništvu općine, a jednog dana će prema planovima tamo biti i hotelski kompleks. Komunalac je donio odluku iz više razloga da se naplaćuje parking, što mislim da je sasvim u redu, jer se parking plaća i na drugim mjestima, na primjer kada želite u Valbandon ići na more u MUP-ovo odmaralište. Uskoro ćemo na oba prilaza staviti i rampe, a ako netko ne želi plaćati parking, može slobodno na plažu doći i pješke, pristup im nitko ne brani, ali parking će se naplaćivati, objasnio je Korać.

Parking se ne naplaćuje samo stanovnicima Fažane, djelatnicima koji rade u tamošnjem restoranu i vatrogascima koji dolaze u kamp. Korać kaže da je jedan od razloga za uvođenjem naplate parkinga taj da se uvede malo reda na prostor na kojem se često kampiralo na divlje, no gosti, ali i mještani koji su nam dojavili za novu praksu su većinom taj potez shvatili kao naplatu prolaska cestom do mora i nisu baš oduševljeni time. Kao još jedan od razloga naveo je često nakupljanje krupnog otpada na tom području. (Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter