Za HDZ su branitelji svetinja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang i clan Predsjedništva stranke Gordan Jandrokovic na presici su pozvali sve da prije svega, u svojim buntovnim opravdanim razlozima i zahtjevima, sacuvaju hrvatsko dostojanstvo.

"Mislimo da bi anarhizam trebalo zamijeniti demokracijom i poštenim dijalogom", kazao je Hebrang i pozvao sve koji se ne slažu s vladinom politikom da donesu svoje programe o kojima su spremni pregovarati. "Mi nikako ne prihvacamo programe kao što je nacionalizacija banaka jer smo to imali 1945. i nije dobro završilo. Ne prihvacamo program devastiranja narodne imovine koji smo imali 1990. i isto nije dobro završilo. Prihvacamo dijalog, ideju, prijedlog i temu za razgovor, ne samo prosvjednika s ulice, vec i svih drugih sudionika ", istaknuo je Hebrang te pozvao HUP i sve druge koji traže brže promjene da dodu sa svojim prijedlozima.

Hrvatskim problemom i gospodarskim specifikumom smatra to što je državni proracun teško opterecen posljedicama rata naglasivši da izmedu sedam i 10 milijardi kuna iz proracuna svake godine ide na rješavanje posljedica rata.
"Da imamo tih deset posto proracuna, investirali bismo ih u gospodarstvo pa bi dobrih rezultata bili više i prije", rekao je Hebrang. Smatra da bi u gospodarstvu trebalo napraviti velike promjene, ali to nece biti moguce bez nacionalnog konsenzusa. 

Hebrang je pokazao knjigu u kojoj je 130 mjera koje je donijela i provodi Vlada iz podrucja fiskalne politike, javne uprave, upravljanja državnom imovinom i drugo. "Za svaku mjeru ne postoji samo detaljan opis nego i tocni rokovi provodenja tih mjera, a vlada strogo kontrolira njihovo provodenje", kazao je.

"Sve ono što je vlada ucinila je okvir za izlazak iz krize i on se vec nazire. Je li to vrijeme da se traži promjena vlade ili da joj se pomogne", upitao se. Isticuci da je hrvatski cilj završiti pregovore s EU, Hebrang je rekao da ce Hrvatska kao clanica EU-a moci bolje rješavati gospodarske i probleme branitelje, osobito one koji se odnose na probleme s susjednim zemljama, jer cemo imati više mogucnosti govoriti o istini u Domovinskom ratu te javno i legitimno braniti prava branitelja i preko hrvatskih granica.

Osvrcuci se na današnje prosvjede branitelja, Hebrang im je dao apsolutnu potporu rekavši da su hrvatski branitelji "ovozemaljska svetinja", a prvi zadatak je cuvanje njihova dostojanstva, ponosa i standarda. Podsjetio je da je HDZ-ova Vlada dolaskom 2003. na vlast ispravila teške nepravde koje je prethodna, SDP-ova lada, ucinila braniteljima.

"Nepravda prema branitelju je nepravda prema temeljima hrvatske države", kazao je Hebrang i dodao da razumije emocije nastale traženjem Srbije za izrucenjem vukovarskog branitelja Tihomira Purde. "To je veliki pravosudni, a još veci politicki problem", smatra.

Pozvao je da se u rješavanje slucaja Purde ukljuci i predsjednik Republike Ivo Josipovic, kao što se predsjednici svih država ukljucuju kada je njihov gradanin uhicen u drugoj zemlji. Takoder, pozvao je i pravosudne institucije da se pridruže "onome što zovemo pravda", jer, ocijenio je Hebrang, "pravda u odnosu na Domovinski rat još nije zadovoljena".

"Osam tisuca ubijenih civila na strani hrvatske obrane traži procese protiv ubojica koji nisu pokrenuti. Nije pokrenuta niti jedna optužnica protiv mucitelja 1.300 zatocenika srbijanskih koncentracijskih logora", rekao je Hebrang.
Jandrokovic je istaknuo da je Vlada cinila sve, cini sve i ucinit ce sve da bi Purda što prije bio u Hrvatskoj. Istaknuo je da su za HDZ branitelji bili, jesu i bit ce svetinja.


Podijeli: Facebook Twiter