Za gradnju kolektora Novigrad izdvojio 72.000 kn


Koncem svibnja okončani su radovi na rekonstrukciji i zatvaranju dosad otvorenog korita bujičnog toka uz prometnicu D75 Novigrad-Umag, od kružnog raskrižja na ulazu u stambene zone Šaini i Vidal do križanja ove prometnice s cestom za Kastaniju.

Prethodno je u neposrednoj blizini, u uvali Svete Lucije, na prostoru novigradske marine, izgrađen novi ispust bujičnih voda u more. Dosadašnji ispust, na kojeg su spojeni i sustavi oborinske odvodnje stambene zone Šaini, Vidal i Sveti Anton, pokazao se neučinkovitim, s obzirom da je uslijed obilnijih padalina dolazilo do nakupljanja vode na tom području, osobito na dijelu obližnje prometnice Novigrad-Umag, što je izazivalo poteškoće u prometu.

Dosadašnji ispust bujičnog toka bio je izveden s dvije betonske cijevi profila 1.200 milimetara, te uslijed velikih količina padalina, djelom i zbog utjecaja mora, nije prihvaćao svu količinu vode koja je doticala. Uz dvije postojeće cijevi, izgrađen je stoga dodatni armirano betonski kanal, unutarnjih dimenzija 150 x 80 centimetara, ukupne dužine 50-tak metara. Kanal je izveden zbog povećanja protočnosti i niske kote postojećeg okna na koje se spaja, te kako ispust u more ne bi bio potopljen za vrijeme plime.

U neposrednoj blizini ispusta, u ulici Kastanija, na mjestima na kojima je također dolazilo do skupljanja vode na prometnici, postoje slivnici iz kojih se voda izlijevala po terenu, pa je i na tom dijelu izveden oborinski kolektor dug 65 metara, na koji su prespojeni postojeći slivnici. Gradnju ovog kolektora financirao je Grad Novigrad-Cittanova s 72 tisuće kuna (s PDV-om).

Ostatak investicije u rekonstrukciju i zatvaranje 300-tinjak metara bujičnog toka, od Šaina do uvale Svete Lucije, uz izgradnju novog ispusta u more, ukupno vrijedne oko 1,2 milijuna kuna, u najvećoj su mjeri financirale Hrvatske vode, dok je Grad Novigrad u tom dijelu investicije sudjelovao s 139 tisuća kuna. Izvođač radova bila je Vodoprivreda d.o.o., dok je projekt izradila tvrtka Fluming d.o.o. Rijeka.(D. B. P.)

 


Podijeli: Facebook Twiter