Za gradnju kanalizacije 25 milijuna eura iz EU-a

Puknuća cijevi ljetos u Fažani (D. MEMEDOVIĆ)
Puknuća cijevi ljetos u Fažani (D. MEMEDOVIĆ)

Komunalnim poduzećima pulskoj Herculanei, Vodovodu i umaškom 6. maju dodijeljena su sredstva za izradu kompletne dokumentacije projekata za odvodnju otpadnih voda kako bi se mogli kandidirati za financiranje iz EU fondova. Prije desetak dana u Umagu su predstavnici 16 komunalnih poduzeća iz Hrvatske potpisali sporazum s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim vodama koji namiruju dio novca.

Čak 85 posto sredstva za pripremu projekata sufinancirat će se bespovratno iz IPA programa Europske unije, a preostalih 15 posto iz državnog proračuna.

Pripremljena projektna dokumentacija za projekte vodno-komunalne infrastrukture omogućava njihovu prijavu za sufinanciranje iz Strukturnih i kohezijskih fondova.

Među komunalcima koji su potpisali suradnju su i pulska Herculanea s Vodovodom Pula za projekt Pula-Sjever koji obuhvaća izgradnju novog kanalizacijskog sustava Galižane, Vodnjana, Valbandona, Fažane, Peroja i Barbarige.

Direktor Herculanee Igor Stari naglašava da su osim sustava Pula-Sjever i Pula-Centar u planu i aktivnosti vezane za odvodnju Brijunskog otočja.

Osim za Puljštinu potpisani su ugovori i za kanalizaciju na području Umaga, Novigrada i Savudrije. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter