Za gradnju istarskih cesta HC osigurale 140 mil. kuna

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Hrvatske ceste prošle su godine u prometnice istarskog poluotoka uložile više od 126 milijuna kuna. Ove godine, pak, što u same radove i nadzor nad njima, što u pripremu projektnih dokumentacija ili studija izvodivosti, te održavanje, Hrvatske ceste u Istru namjeravaju uložiti više od 140 milijuna kuna. Od tog iznosa, nešto više od 130 milijuna kuna odnosi se na konkretne radove, a ostatak na izradu razne projektne dokumentacije. I to sve dok se očekuje izrada prometnog Masterplana Istarske županije, najavljenog za kraj godine. Ovaj strateški dokument bi Hrvatskim cestama omogućio da budu nositelji kandidiranja izgradnje prometne infrastrukture u Istri prema europskim fondovima, što bi dovelo do realizacije velikih i kompleksnih projekata diljem Istre.

Od same gradnje ističu se u 2015. godini, planirane za kraj godine, dvije investicije teške više od 31 milijun kuna. Prva je rekonstrukcija Vodnjanske ceste, odnosno dijela D21 Vodnjan - Veli Vrh, a druga, pak, vrijedna 31,5 milijuna kuna gradnja spojne ceste istarski Ipsilon (čvor Rogovići) - Lindarski Križ (D64), duljine 6,2 kilometra. Prema planu nabave građenja Hrvatskih cesta planirani rok za izgradnju je godinu i pol dana za obje dionice. Izgradnji spojne ceste prethodit će arheološki nadzor vrijedan 80 tisuća kuna.

Od ostalih velikih investicija, koje spadaju u plan nabave investicijskog održavanja, izdvajaju se 26,25 milijuna kuna vrijedna obnova državne ceste D44 na dionici Lupoglav - Brščak, koja je planirana u drugom kvartalu ove godine, odnosno od proljeća i trajala bi šest mjeseci. Obnova i nadzor radova državne ceste D75 na dionici Dajla - Novigrad, u duljini tri kilometra, vrijedna je 18,38 milijuna kuna, a njezin start planiran je narednih dana. Deset i pol milijuna kuna, pak, vrijedna je obnova državne ceste D303 na dionici Rovinjsko Selo - Kurili, čija bi gradnja trajala četiri mjeseca, a planirana je za drugi kvartal u ovoj godini. Isti iznos Hrvatske ceste će odvojiti za rekonstrukciju državne ceste D75 na dionici Novigrad - Stancija Rosello duljine 2,4 kilometra, koja je planirana za jesen 2014. godine i trebala bi trajati pet mjeseci. U ovu skupinu projekata može se svrstati i izgradnja kružnog toka na raskrižju u Taru, odvojak za Larun, na državnoj cesti D75, za što će se izdvojiti 3,5 milijuna kuna a planirana je u drugom kvartalu godine i trajat će tri mjeseca. (Goran ROJNIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter