Za gradnju i uređenje cesta 4,1 milijun kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako ukupan proračun Općine Brtonigla u iznosu od blizu 27,7 milijuna kuna ostaje nepromijenjen, Općinsko vijeće donijelo je određene izmjene unutar tog važnog planskog dokumenta. Utvrđeno je da se neki poslovi u ovoj godini neće moći obaviti, ima određenih promjena i kod prihoda i kod rashoda, pa je drugim ovogodišnjim rebalansom proračun usklađen sa stvarnim stanjem i očekivanjima do kraja godine.

Nova cesta kroz Karigador

Velik dio proračuna namijenjen je za komunalnu infrastrukturu, naročito gradnju i održavanje cesta, dio troškova predviđen je za održavanje i modernizaciju javne rasvjete, te na izradu projektne dokumentacije za buduće poslove. Ukupno je za program građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, kako je službeni naziv tog dijela proračuna, posljednjim rebalansom predviđeno nešto više od 6,5 milijuna kuna. Sredstva će se osigurati u najvećoj mjeri od komunalnog doprinosa (3,7 milijuna kuna), od prodaje zemljišta (1,9 milijuna kuna), te od komunalne naknade. 

Najveći dio sredstava u okviru tog programa predviđen je za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje cesta i ulica – 4.160.000 kuna, od čega je u prvom polugodištu već utrošeno na pripremne i druge poslove 1,5 milijuna kuna. Najveća investicija je gradnja i asfaltiranje cesta u novom dijelu naselja Karigador, za što je planirano 1,5 milijuna kuna. Ta je investicija u najvećoj mjeri završena i za nju je ove godine već utrošeno oko 1,2 milijuna kuna. Veliki dio planiranih poslova slijedi do kraja godine, a uz ostale planirano je uređenje ceste Brtonigla – Grobice (očekivana ulaganja su 400.000 kuna), nastavlja se obnova ceste Nova Vas – Brtonigla, planirano je uređenje 200 metara ulice u naselju Fiorini, te sudjelovanje u sanaciji županijske ceste od Fiorina prema Karigadoru. U Novoj Vasi je planirano asfaltiranje ulica u vrijednosti od 200.000 kuna, a nastavit će se uređenje i ulica u Karigadoru. U nekoliko naselja planira se postavljanje urbane opreme, a 800.000 kuna predviđeno je izgradnju komunalne infrastrukture do građevinskih područja Marcari, Gromače i Ronki.

Najviše novca ide za projekte

Za postavljanje novih rasvjetnih tijela na području općine planirano je 300.000 kuna, a radit će se u Karigadoru (Kras), na cesti prema Parku Umag, u Novoj Vasi i Brtonigli. Za modernizaciju javne rasvjete, odnosno zamjenu postojećih modernijim i bitno štedljivijim LED rasvjetnim tijelima predviđeno je, prema posljednjim izmjenama proračuna, 640.500 kuna, što je nešto manje nego što je početkom godine bilo planirano, jer se neće moći ostvariti svi predviđeni poslovi. Za uređenje javnih površina na području općine u proračunu je predviđeno 480.000 kuna (u Brtonigli, Serbanima, Novoj Vasi…).

Priprema projektne dokumentacije za sve poslove odnosi dosta i sredstava i vremena. Od ukupno predviđenih 775.000 kuna, najviše je (po 150.000 kuna) u ovoj godini predviđeno je za izradu projektne dokumentacije za izgradnju pristupne ceste do arheološkog parka Santi Quaranti, te pripremu gradnje prometnica unutar poduzetničke zone Štrpe. Za projektnu dokumentaciju i pripremu gradnje komunalne infrastrukture planirano je 100.000 kuna, a radi se i dokumentacija za prometnice, za komunalnu infrastrukturu, za prometno rješenje u Brtonigli, te za razne druge poslove. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter