Za graditeljstvo sutrašnjice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prozori i vrata se ubrajaju u građevne elemente pred koje se postavljaju najveći zahtjevi. Oni pročelju daju osobnost, podižu materijalnu vrijednost vašeg doma i imaju velike mogućnosti oblikovanja. S druge strane, prozori nisu nimalo jednostavni elementi; oni su dio ovojnice zgrade i od njih se očekuju značajna izolacijska svojstva - arhitektonski, moraju osigurati kontinuitet unutrašnjosti građevine s vanjskim prostorom i osigurati prirodni dotok svjetlosti u unutrašnjost, iako, po definiciji, predstavljaju otvore u fasadi, svojevrstan prekid kontinuiteta.

Što odabrati?

KBE, Kömmerling  i Trocal, tvrtke članice profine Grupe, najvećeg europskog proizvođača PVC profila za prozore i vrata, još su sredinom prošlog desetljeća, dakle prije većine aktualnih normi o očuvanju energije u građevinarstvu i daleko prije sličnih hrvatskih propisa, pokrenule vlastite inicijative za štednju energije. Već tadašnje generacije profila iz profine Grupe su svojim izolacijskim svojstvima znatno nadmašivale one propisane legislativom, a nova rješenja koja su uslijedila su već učinila konačni pomak prema niskoenergetskoj i pasivnoj gradnji. Zadovoljeni su i iznimno visoki zahtjevi zvučne izolacije, što je naročito bitno za građevine izgrađene blizu izvora buke.

Dakako da prozore ne možemo i ne smijemo svesti na puku energetsku efikasnost - radi se o oblikovno iznimno atraktivim dijelovima fasade i estetski faktor je nezaobilazan. Sustavi Kömmerling, Trocal i KBE nude sve što je potrebno za vaše energetski učinkovite, ali i neusporedivo individualne prozore. Različiti oblici, iznimno široka paleta boja, prečke integrirane na različite načine, dopadljive ručke i širok izbor ostakljenja, od standardnih, preko specijalnih stakala do reflektirajućih ili neprozirnih, reljefnih površina.

Jedinstven spoj

Ideja o kombiniranju pozitivnih svojstava PVC-a (superiorna izolacijska svojstva, ekonomičnost) i aluminija (unutarnja čvrstoća, stabilnost, proširene mogućnosti korištenja boja) nije nova. Trocal, Kömmerling i KBE su globalni predvodnici u osmišljavanju spojeva različitih materijala bez naprezanja, pa su i njihovi autorizirani partneri pioniri primjene ovih sustava u Hrvatskoj. AluFusion® je patentiran, zaštićen sustav (europski patent EP 1 877 640 B1) i nositelj niza međunarodnih i hrvatskih priznanja - između ostalog, ugledne austrijske ekološke nagrade Daphne - Spirit of Environment za napore u očuvanju okoliša i energetsku učinkovitost (AluFusion je prvi prozorski sustav uopće koji je u 25 godina dodjeljivanja dobio ovo priznanje) i zlatne medalje za kvalitetu na međunarodnom sajmu graditeljstva u Zagrebu.

Posebnu novost na tržištu predstavlja inovativni AddOn sustav spojnog krila, iznimno atraktivnog izgleda i poboljšanih izolacijskih svojstava, koji arhitektima i kućevlasnicima pruža neke sasvim nove estetske i energetske perspektive po izuzetno prihvatljivoj cijeni.

Prolaz u drugu dimenziju

PremiDoor 88 podizno/klizna vrata iz profine Grupe nisu samo sinonim za izniman dizajn, enormno velike ostakljene površine i jednostavnost rukovanja, već nude i vrhunska izolacijska i mehanička svojstva. Mogu se naručiti u gotovo neograničenom izboru boja, od klasične bijele, preko laminata u boji i/ili dekoru drveta s odgovarajućom površinskom teksturom, do sustava aluminijskih obloga. Posebnu prednost predstavlja ostakljivanje s vanjske strane, što omogućuje ugradnju ekstremno velikih elemenata i na više katove, što je do sada, zbog dimenzija i velike težine modernog ostakljenja, bilo najčešće nemoguće.

Premium varijanti sustava, PremiDoor 88 lux, koja postiže više solarne energetske dobitke uz elegantniji izgled, stručni žiri ugledne pro-K Industrijske asocijacije za prefabricirane i potrošačke proizvode od umjetnih materijala (pro-K Industrieverband Halbzeuge und Konsumprodukte aus Kunststoff e.V.) dodijelio je svoju prestižnu pro-K nagradu za 2015. godinu, ocijenivši ih "iznimno inovativnim rješenjem visoke funkcionalnosti s elegantnim, vitkim vizaulnim linijama".

Sunčana strana ulice

Gradnja kuće je investicija za budućnost i trebala bi biti dobro isplanirana. Da biste se mogli opustiti i uživati unutar vlastita četiri zida, pri projektiranju morate uzeti u obzir udobnost, individualni doživljaja doma i najvišu moguću razinu sigurnosti. Tu svakako spada i izbor i ugradnja sustava zaštite od sunca - roleta, grilja i škura.

Rolete pružaju dodatnu toplinsku zaštitu koja potječe i od sloja zraka obuhvaćenog između zaslona i prozora i od samog zaslona. Naravno, sve ovo vrijedi i kad govorimo o zaštiti od buke i insolacije. Rolete VariNova iz profine Grupe zadovoljavaju zahtjeve Odredbe o štednji energije EnEV (koja u području kutija za rolete propisuje vrijednost Usb ≤ 0,85 W/(m2K) - bilo da se radi o novim ili starim objektima), po čemu su jedinstvene na europskom tržištu. Veliku prednost predstavlja integrirani komarnik (rolo mrežica za zaštitu od kukaca) kojeg je moguće ugraditi i naknadno, bez dodatnih izmjena.

Grilje i škure - diskretni šarm Mediterana

“Form follows function” - ova znamenita dizajnerska rečenica možda svoju najbolju potvrdu nalazi upravo u griljama i škurama (kapcima), gdje je funkcija zaštite od sunca i prozračivanja skladno stopljena s lucidnom konstrukcijom i bezvremenom estetikom. Porijeklo grilja i škura je u toplim krajevima razmaženim suncem Mediterana, a antički Grci i Rimljani su sa svojim izrazitim smislom za estetiku i proporcije znali kako spojiti praktičnu korist sa ljepotom, tako da danas možemo bez pretjerivanja govoriti o klasičnoj ljepoti grilja i škura.

Grilje i škure sustava OmbraPlus iz profine Grupe zadržavaju prirodan izgled pravog drveta uz dodatne prednosti koje pruža visokokvalitetni PVC materijal - iznimno lako i jednostavno održavanje i gotovo neograničena trajnost. Osim odlične zaštite od sunca, ovi sustavi vam nude i puno više: zaštitu od vjetra i vremenskih neprilika, od topline i hladnoće, neželjenih pogleda ali i od provale i krađe.

Vrhunski materijali nisu dovoljni

Izbor pravog proizvođača i izvođača radova podjednako je važan kao i komponente koje se ugrađuju. Više od 80 autoriziranih partnera profine Grupe, proizvođača PVC stolarije sustava  KBE, Kömmerling  i Trocal diljem Hrvatske, bit će vaši pouzdani partneri u svim fazama; od savjetovanja, planiranja i osmišljavanja proizvoda, preko proizvodnje i ugradnje, do sveobuhvatne podrške poslije obavljenog posla. Svojim sveobuhvatnim proizvodnim programom PVC stolarije, oni pokriva najširi raspon vaših želja i potreba kad su prozori, vrata i zaštita od sunca u pitanju - sve zamislive situacije ugradnje i sve arhitektonske i oblikovne stilove. Pri tome su zadovoljeni najviši energetski i ekološki standardi.

U konačnici, to jest smisao: uz funkcionalno savršen, ekonomski isplativ i estetski dopadljiv sustav prozora i vrata, pružiti i dobar osjećaj ispunjene ekološke i društvene odgovornosti. Vrhunski proizvod i čista savjest. KBE, Kömmerling  i Trocal. (Promo)


Podijeli: Facebook Twiter