Za Grad Pulu PDV na zakupnine prevelik gubitak

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Zbog obveze obračuna PDV-a od početka godine svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave na poduzetničke djelatnosti, Grad Pula, kao i ostali gradovi Hrvatske, postao je porezni obveznik te će se na mjesečnim računima u 2014. godini obračunati PDV na iznos mjesečne zakupnine. Neki su gradovi, poput Zagreba, odlučili PDV uračunati u postojeću cijenu, drugi, pak, smanjiti cijenu četvornog metra praznih prostora poput Osijeka, a treći, poput Rijeke, analiziraju što im je činiti da ne opterete zakupce koji su pogođeni kriznim vremenima.

- Grad Pula zakupnicima i udrugama koje obavljaju djelatnost od interesa za Grad često izlazi ususret i daje na višegodišnju uporabu poslovne prostore bez naknade i to ne na rubnim dijelovima grada, već na atraktivnim lokacijama u samome središtu. Osim toga, i Društveni centar Rojc raspolaže sa 111 poslovnih prostorija i sve su one dane na korištenje udrugama civilnog društva. U 2014. godini pomno ćemo razmotriti koji su poslovni prostori u zakupu, a koji obavljaju proizvodnu djelatnost, upravo kako bismo iznašli način da im olakšamo poslovanje, najavljuje gradska uprava.

S pulskog Foruma ističu da neki gradovi, poput Zagreba, uz prihode koje ostvaruju, imaju dovoljno prostora za smanjenje cijena najamnine, dok bi ovakav potez u Gradu Puli značio prevelik udarac na gradski proračun te to u Puli trenutno nije moguće. (Piše Goran ROJNIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter