Za Gorski kotar tražit će se pomoć EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski zastupnici zatražili su danas od Vlade da što skorije zatraži pomoć Europske unije za otklanjanje teških posljedica ledene kiše u Gorskom kotaru.

"Mi smo sada članica EU i imamo pravo na instrumente pomoći i zato treba krenuti u proceduru, jer će obnova trajati nekoliko mjeseci, a da ne kažemo koliko će to koštati", upozorila je HNS-ova Nada Turina Đurić, nakon desetominutne stanke koju je zatražila zbog stanja u Gorskom kotaru. Iako smatra da će se Gorski kotar u idućih desetak dana izvući iz elementarne nepogode, upozorila je kako bi potpuni oporavak mogao trajati mjesecima.

"Tamo su polja palih telekomunikacijskih i električnnih stupova", kazala je. HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker Vladi spočitava što već nije zatražila pomoć EU.

"Da se prema Bruxellesu uputio zahtjev u nedjelju, neka pomoć bi već stigla", kazao je Šuker, kojemu smeta i što nitko iz Vlade već nije otišao u Gorski kotar.

"Danas je južina, led će se otopiti i to što danas netko ide tamo ne znači puno", rekao je Šuker, koji smatra da bi "topla riječ" nekoga iz Vlade puno značila stanovništvu u Gorskom kotaru.

"Nije bilo zgodno otići na led i zimu. Ljepše se bilo šminkati po Stradunu", dodao je. Predlaže da se dio dobiti HEP-a koju Vlada namjerava povući u državni, proračun preusmjeri u sanaciju štete u Gorskom kotaru.

"Tamo treba poslati sve interventne službe HEP-a. Ovako vidimo samo vatrogasce i Gorsku službu spašavanja, koja je postala institucija koja pomaže kada je najteže, ali kad im treba dati novac iz proračuna, nitko to ne želi učiniti", rekao je Šuker. Sjednica Sabora je nastavljena raspravom o izvješću o radu državnih odvjetništava u 2012. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter