Za golf na Stanciji Grande treba imati desalinizator


Sustav desalinizacije s pratećim objektima morat će se izgraditi u sastavu budućeg golf igrališta na području Stancije Grande kod Savudrije, a za navodnjavanje, odnosno zalijevanje tzv. greenova obaveza je investitora, kako je istaknuto, također i reciklirati vodu iz oborinskog sistema. Prije bilo kakve gradnje morat će se napraviti studija utjecaja na okoliš za golf teren. Neki su to od uvjeta definiranih u prijedlogu ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Umaga, koji je danas prvi put javno izložen.

Drugo javno izlaganje ovih ciljanih preinaka, pokrenutih radi brže realizacije golf igrališta s 18 rupa i hotela sa 180 postelja na prostoru oko nekadašnje ladanjske vile Villa Cesare, predviđeno je za sutra (četvrtak) u 18 sati u gradskoj vijećnici.

Danas publike gotovo da i nije bilo - ako ne računamo predstavnike izrađivača plana, pulskog Urbisa 72, gradskog Odjela za prostorno uređenje i novinara. Bio je tek jedan građanin kojeg je zanimalo kad će se investicija realizirati (odgovor je glasio ne prije 2014.), dok se djelatnici javnih poduzeća, za koje je ovo javno izlaganje organizirano, nisu ni pojavili.

Korekcije ovog plana na javnoj su raspravi do 30. listopada. Riječ je o investiciji savudrijske tvrtke Pelagius koja planira u gradnju tog turističkog naselja uložiti oko 700 milijuna kuna, koje će se prostirati na 71,2 hektara, od kojih je nešto manje od dva hektara namijenjeno hotelskom kompleksu. Konzervatori nisu dozvolili da se nekadašnja ladanjska vila pretvori u hotel, koji će pak biti smješten na sjeveroistoku, prema zoni turizma u Alberima, već kao zaštićeno kulturno dobro pod okriljem Ministarstva kulture, mora biti rekonstruirana.

Bit će to golf kuća sa samo 20 postelja. Igralište će se dijelom prostirati na poljoprivredno zemljište, s južne strane, te na bivše rudište lesa. Izgradnja hotela, prema riječima arhitekata iz Urbisa 72, Daniele Škandul i Dragana Radolovića, bit će definirana planom nižeg reda - naime, paralelno se izrađuje Urbanistički plan uređenja golf igrališta.

Kako je istaknuto, projekt izgradnje golf igrališta Stancija Grande podržali su Grad Umaga i Istarske županije i ugrađen je u Prostorni plan Istarske županije 2008. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter