Za godinu i pol srednja škola u Umagu bit će spremna za gradnju

Parcela na kojoj će se izgraditi škola (T. GRGIĆ)
Parcela na kojoj će se izgraditi škola (T. GRGIĆ)

U Umagu je danas održana tiskovna konferencija na kojoj su istarski župan i potpredsjednik IDS-a Valter Flego i predsjednik umaške podružnice IDS-a Daglas Koraca govorili o izgradnji umaške srednje škole koja bi za godinu i pol trebala biti spremna za gradnju.

- Obrazovanje je prioritet svakog modernog društva i Umag zaslužuje najbolje uvjete za srednjoškolce, a mi ćemo to ostvariti. Vrijeme je da se pokrenemo i da se napokon počnemo baviti Umagom i projektima koji muče naše građane. Umag neće biti grad bez srednje škole. Problem postoji i treba ga riješiti, a mi znamo kako. U zadnjih smo osam godina čuli mnoštvo obećanja, međutim, nije se ništa napravilo, srednje škole nema. Mi smo usmjereni ka budućnosti, ne zanima nas zbog čega se to do sada nije realiziralo, kazao je Koraca i prezentirao jednu od točaka svog programa.

Oko 500 srednjoškolaca

Posljedice nedostatka srednje škole u gradu kao što je Umag najviše osjećaju roditelji čija djeca svakodnevno putuju u Buje i Poreč. Izgradnjom srednje škole rasteretit će se i dijelom gradski proračun obzirom da se trenutno iz njega sufinancira prijevoz za 500-tinjak učenika.

- Sve je stvar prioriteta, a ta je škola moj prioritet i mogu sa sigurnošću reći da ćemo za godinu i pol dana riješiti sve kako bi škola imala sve papire potrebne za gradnju i kako bi se mogla kandidirati za fondove EU i krenula s gradnjom, kaže Koraca.

U planu je izgraditi srednju školu na novoj lokaciji i to na parcelama koje su u vlasništvu Grada Umaga, u blizini autobusnog kolodvora, Doma zdravlja, Osnovne škole Marije i Line te starog centralnog vrtića.

- Nakon izbora krećemo s izmjenama prostornog plana koje ćemo dovršiti u roku od 6 mjeseci kako bi se to zemljište namijenilo za školu. Paralelno s tim, krenut ćemo odmah s izradom projekata kako bi se moglo krenuti s ishodovanjem dozvola. Tako ćemo početkom 2018. godine imati riješen prostorni plan, projektnu dokumentaciju i ishodovane dozvole za novu školu.

Osim na samu izgradnju škole, Koraca se osvrnuo i na kvalitetu nastave u školama, kako u osnovnim, tako i u srednjoj školi.

- Ulaganje u obrazovanje podrazumijeva i implementaciju suvremenih tehnologija što je preduvjet postizanja boljih rezultata u učenju. To mora postati standard u svim umaškim školama, ističe. Djeci će se omogućiti nastava na tabletima, pametnim pločama, e-nastava.

- Tu je i edukacija obrazovnog kadra koja nedostaje. U proračunu ćemo osigurati dostatna sredstva za edukaciju, seminare, radionice i slično. A u suradnji s poduzetnicima u regiji, obrazovne programe ćemo prilagoditi stvarnim potrebama na tržištu rada. Ukoliko bude potrebno, angažirat ćemo profesore za dodatne programe, obećao je Koraca.

Podršku za izgradnju srednje škole dao je i Valter Flego. U ožujku 2014. godine Županija je s Gradom Umagom potpisala pismo namjere o izgradnji srednje škole. Sve je pak stalo na obvezama koje je Grad trebao ispuniti iz pisma namjere, a koje su preduvjet da bi se zajedno sa Županijom mogao kandidirati i dobiti bespovratna sredstva EU za izgradnju škole.

Fokus na darovitu djecu

- U programsko područje obrazovanja i znanosti ulažemo enormna sredstva. Upravo će se u tom području u naredne četiri godine puno toga učiniti na području cijele Županije. Želimo jednosmjensku nastavu te još veću dostupnost i kvalitetu odgojno obrazovnih institucija. Isto tako želimo bolju fleksibilnost nastavnih planova i programa, odnosno kurikuluma usklađenog s potrebama tržišta rada i stanjem u društvu. Program informatike je primjerice napisan davne 1995. godine za sve naše srednje škole. U slijedećem razdoblju moramo još više programa aplicirati za neke druge segmente koji pohađaju nastavu, prije svega mislim na darovitu djecu. Za djecu s poteškoćama u razvoju smo na području cijele Županije osigurali asistente u nastavi. Osigurali smo povećanje 30 posto stipendija, no područje na koje se moramo fokusirati, osim edukacije edukatora, su i darovita djeca. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter