Za glasni lavež kazna do 500 kuna

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Dugotrajni lavež psa ili zavijanje koje remeti mir Vodnjanaca mogli bi vlasnika koštati od 300 do 500 kuna. Naime, tolika kazna slijedi posjedniku životinje u gradu Vodnjanu ukoliko ne poduzme sve prihvatljive mjere kojim bi spriječio uznemiravanje susjeda. Među prihvatljive mjere spada i uklanjanje psa.

Prema Odluci o uvjetima držanja kućnih ljubimaca na području grada Vodnjana, koju su na posljednjoj sjednici usvojili gradski vijećnici, kazna u istom iznosu predviđena je i za one vlasnike pasa i drugih kućnih ljubimaca koji ne očiste javnu površinu ukoliko su je njihove životinje onečistile. Kaznu može naplatiti komunalni redar na licu mjesta, a počinitelj prekršaja ima rok od osam dana za plaćanje kazne.

Prekršajna prijava protiv vlasnika čiji pas uznemiruje susjedstvo podnosi se nakon izvida kontakt policajca i nakon pribavljanja mišljenja najmanje troje susjeda. Zanimljivo da je za slučaj glasnog laveža ili zavijanja, kada je u pitanju pravna osoba, propisane kazna od pet do 10 tisuća kuna, dok se kaznom od tri do pet tisuća kuna može kazniti obrtnik koji postupi suprotno odredbama o uznemiravajućem lavežu, ili ne brine o zdravlju životinje, prehranu, smještaju i higijeni ili se ne pridržava uvjeta o držanju kućnog ljubimca. Fizička osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi podložna je kazni od 600 do tisuću kuna za kršenje tih odredbi.

Prilikom predstavljanja odluke Emil Ferjančić iz gradske uprave naveo je da se ona donosi zbog usuglašavanja sa zakonima o zaštiti životinja i o veterinarstvu, a podsjetio je da je većina ovih odredbi već bila obrađena kroz Odluku o komunalnom redu. Uostalom, sjećamo se reakcija prije nekoliko godina kada su Vodnjan i druge lokalne samouprave donijeli odredbe prema kojima u središtima mjesta više nisu poželjne domaće životinje karakteristične za istarska sela. Tako i ova nova odluka određuje da se u užim dijelovima naselja ne smiju držati konji, tovari, goveda, ovce, koze i svinje, pa ni perad koja se uzgaja radi proizvodnje mesa, jaja i drugih proizvoda. Naravno, u užim je jezgrama zabranjeno držati divlje ptice i životinje.

S obzirom na usklađivanje sa Zakonom o zaštiti životinja, veliki je dio ove odluke, za razliku od one ranije o komunalnom redu, fokusiran na dobrobit životinja. Između ostalog, propisano je da vlasnici životinja moraju osigurati prostor u skladu s potrebama životinjske vrste, hranu i vodu, nesmetano kretanje (ali i onemogućiti bijeg kućnog ljubimca!), veterinarsku zaštitu pa i pomoć pri porodu. Posjednik svog psa, između ostalog, ne smije vezati na lanac kraći od tri metra ili od trostruke dužine životinje. Pri određivanju dužine lanca koristi se dužina koja je povoljnija po životinju.

Odluka propisuje i način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama. Andreja Glavaša, vijećnik SDP-a, zanimalo je kako će se zapravo rješavati problemi s napuštenim životinjama, jer, kaže, u Gajani svjedoči brojnim lutalicama ili napuštenim brekima koje veterinarski higijeničari ne uspijevaju uhvatiti. Navodi da mještani zovu šintere, ali dok oni dođu pas ili ode ili im pobjegne, da bi se poslije opet vratio.

- Treba zvati našeg komunalnog redara, a on će kontaktirati veterinarsku stanicu, uputa je koju je ponudio vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter