Za genocid nad oradama simbolična novčana kazna


Veliko ogorčenje istarskih ribara svih profila izazvala je vijest da je proteklog petka plivarica "Poletuša" iz Mošćenice ostvarila rekordan ulov - orada. Prema neslužbenim informacijama, njihov je ulov, ostvaren na otvorenom moru ispred Brijuna, bio težak između 15 i 20 tona. Orade su dominirale ulovom, ali u kašetama se moglo vidjeti i ostalih vrsta kvalitetne bijele ribe.

Ulov su iskrcali na Molo Carbone u pulskoj luci, a ovaj svojevrstan genocid nad oradama, koje se sad zbog mrijesta okupljaju u velikim jatima, nije promaknuo drugim ribarima koji ribare manjim alatima, kao što su parangali, mreže stajaćice… Navodno su majstori s "Poletuše" ulovili toliko da su dio ribe morali prebaciti na drugu plivaricu.

"Poletuša" je taj ulov ostvarila i iskrcavala u petak 27. listopada, na dan kad je u Narodnim novinama objavljen, pa je time stupio na snagu, novi Pravilnik o obavljanju gospodarskog ribolova na moru okružujućom mrežom plivaricom - srdelarom.

Nije orada sardela

U jednom od članaka Pravilnika decidirano se navodi da je "zabranjen ulov, zadržavanje na plovilu, iskrcaj i stavljanje na tržište vrsta koje nisu ciljane u ribolovu plivaricom srdelarom u količini većoj od 20 posto ukupnog ulova ostvarenog u sklopu jedne ribolovne operacije". Dakle, među ulovom može biti i orada ili neka druga riba, ali nipošto ne smije biti glavni ulov jedne sardelare.

Budući da se radi o očitom prekršaju, koji za posljedicu ima značajan utjecaj na riblji fond, a financijske posljedice će osjetiti već ove sezone i mali ribari, uputili smo upit Ministarstvu poljoprivrede pod čijom je ingerencijom većina službi koje obavljaju inspekciju, nadzor i kontrolu u području ribarstva u Republici Hrvatskoj.

Među njima je najznačajnija ribarska inspekcija koja je ujedno i jedina strogo specijalizirana za obavljanje inspekcije, nadzora i kontrole u ribarstvu.

U odgovoru koji smo jučer dobili od Ministarstva poljoprivrede navodi se podatak da je "dana 27. listopada 2017. godine objavljen Pravilnik o obavljanju gospodarskog ribolova na moru okružujućom mrežom plivaricom-srdelarom u kojem je propisana namjena plivarice-srdelare za ciljani ribolov male plave ribe, te da je zabranjen ulov, zadržavanje na plovilu, iskrcaj i stavljanje na tržište vrsta koje nisu ciljane u ribolovu plivaricom srdelarom u količini većoj od 20 posto ukupnog ulova ostvarenog u sklopu jedne ribolovne operacije".

Kazna 50 tisuća kuna

"Slijedom navedenog već je 28. listopada 2017. godine proveden inspekcijski nadzor na jednom plovilu te je utvrđeno da u ulovu ima više od 20 posto vrsta koje nisu ciljane za navedeni alat. Odgovornoj osobi u obavljanju ribolova bit će uručen Prekršajni nalog", stoji u odgovoru Ministarstva.

U tom odgovoru se ne navodi ime broda koji je počinio prekršaj, ali po svemu što se unutra nabraja, opis bi mogao odgovarati onome što je učinila posada "Poletuše". Kod spominjanja Prekršajnog naloga Ministarstvo nije navelo visinu novčane kazne za počinjeni prekršaj, niti tu visinu kazne definira ovdje više puta spomenuti Pravilnik. Prema Zakonu o morskom ribarstvu, kaznom od 5.000 do 30.000 kuna kaznit će se pravna osoba "koja upotrebljava ribolovni alat i/ili opremu protivno njihovoj namjeni, u vrijeme kad je za njega propisana vremenska zabrana uporabe, u dijelu ribolovnog mora u kojem je propisana zabrana uporabe i/ili na nedozvoljen način protivno članku 25. stavku 2. ovoga Zakona".

Također, osim pravne osobe, u Zakonu piše da će se za prekršaj kazniti i odgovorna osoba u pravnoj osobi i odgovorna osoba u obavljanju gospodarskog ribolova, i to novčanom kaznom od tri do deset tisuća kuna. Povrh toga, ribari, baš kao i vozači na cestama, mogu skupiti i negativne bodove, ali bez obzira na sve, ispada da se krivolov ipak isplati.

U "najgorem" slučaju, odnosno s maksimalnim iznosima kazni dolazimo do svote od 50 tisuća kuna i zaključka da se ovaj rizik, uz ulovljenih 15-20 tona orada, još uvijek jako isplati. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter