Za Europu ponovno Trumanova jaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na stolu trošne i polumračne kuhinje bokal vode, oko stola drvene stolice koje podsjećaju na poslijeratnu situaciju iz pedesetih godina prošloga stoljeća. Španjolska obitelj sprema se za večeru: otac otvara prazan hladnjak i iz njega izvadi jedino preostalo jaje, pripremi kajganu i podijeli je kćerki i sinu, a on ostaje po strani i promatra tragediju neimaštine koja se uvukla u dom.

No, netko pokuca na vrata, otac i majka otvaraju ih i pred njima se pojave nasmiješena lica dvoje djelatnika španjolskog Crvenog križa koji donose dva paketa prepuna namirnica.

Snimljeni spot ovih se dana prikazuje na televiziji u tridesetak pokrajina da bi senzibilizirao javnost na dramatičnu situaciju u kojoj se našlo više od 300.000 Španjolaca koje je kriza dovela na rubu gladi.

Španjolski Crveni križ počeo je kampanju prikupljanja sredstava i pridobio naklonost kraljevske obitelji. "Sad više nego ikad" parola je koja zaokružuje inicijativu humanitarne organizacije koja je nekoć prikupljala sredstva za žrtve potresa na Haitiju, za gladne u afričkim zemljama i koja se sad mora pozabaviti gladnim Španjolcima.

Kartoni puni namirnica podsjećaju na one poslijeratne (paketi UNRRA-e) koje je agencija UN-a slala u porušenu Europu nakon kraja Drugog svjetskog rata: u njima je bilo mesa, salama, pancete, mlijeka u prahu, Trumanovih jaja, cigareta, žvakaćih guma, čokolade i štošta drugoga… Više od 50 posto španjolskih građana koji će primati pakete Crvenog križa već su dvije godine nezaposleni i ne primaju nikakvu socijalnu pomoć.

Ovih je dana u Italiji još jednom održan prosvjed tisuća radnika koji su na pragu mirovine ostali bez posla zbog restrukturiranja poduzeća i koji su kažnjeni reformom mirovinskog sustava: trebali su primiti prvu mirovinu koji mjesec nakon otpusnog pisma, a reformom im je isplata odgođena dvije, tri, četiri pa i do sedam godina.

Talijanska vlada za takve (a ima ih više od 300.000) nije još pronašla rješenje, jednostavno su ostali bez prihoda, a radi se pretežito o osobama između 58 i 62 godine života. Socijalna država (uz demokratski sustav) na kojoj je izgrađen bedem Europske unije topi se, nestaje u vrtlogu krize.

Prošli je tjedan u Trstu održan skup posvećen Hrvatskoj, odnosno njenom ulasku u Europsku uniju 1. srpnja iduće godine. Rečeno je, među ostalim, da ohrabruje podatak da unatoč krizi EU nastavlja s programom širenja. Slatka izjava koja navodi na smijeh, jer osim retorike ne sadrži nikakvu poruku - ili se varam? Želi li se time reći da ipak, na kraju krajeva, politika drži konce u svojim rukama?

Dobit će EU Hrvate, kojih je danas više od 300.000 bez posla i koji se možda nadaju paketima Crvenog križa. Zar ne bi bilo pametnije i realnije reći svima i sebi samima da je proces širenja nerealan ili možda nadrealan. (piše E. VELAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter